Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zúfalý boj o dcérku slovensko-nórskej rodiny: Dieťa im odobrala sociálka, súdy ich odmietli

Maxine je v pestúnskej starostlivosti.
Maxine je v pestúnskej starostlivosti. (Zdroj: FB/Vráťťe Maxine rodičom)

ŠTRASBURG - Nórsky najvyšší súd sa odmietol zaoberať prípadom slovensko-nórskej rodiny Ladických. Tým úrad pre starostlivosť a mládež Barnevern odobral v roku 2015 dvojmesačnú dcérku Maxine. Rodina sa preto obráti na Európsky súd pre ľudské práva.

Rodina sa bránila dovolaním na najvyšší súd proti verdiktu nižšej inštancie z októbra 2017, ktorý rozhodol, že si Maxine u pestúnov zvykla. Dôvodom odobratia dieťaťa len dva mesiace po narodení bolo vraj to, že matka je pre dieťa nebezpečná, pretože sama ako malá prešla pestúnskou starostlivosťou a preto, že je nepočujúca.

Rodina na súde dvakrát uspela, no Maxine im aj tak nevrátili. Barnevern sa odvolal a nórsky okresný súd mu dal za pravdu. Dievčatko tak ostalo u pestúnov. "Volal mi syn, že najvyšší súd sa našim prípadom odmietol zaoberať. Náš právnik preto podáva sťažnosť do Štrasburgu," povedala pre portál iDNES.cz babička Maxine Jana Ladická. Zástupkyňa Slovenska pred ESĽP Marica Pirošíkoá potvrdila, že ak sa rodina obráti na Európsky súd pre ľudské práva, Slovensko požiada o intervenciu.

"Rodina Ladických bude mať našu plnú podporu. Domnievam sa, že praktiky nórskej sociálnej služby systematicky porušujú Európsky dohovor o ľudských právach. Aktuálne upozorňujem na to, že Nórsku je venovaná samostatná kapitola v správe o rovnováhe medzi ochranou najlepšieho záujmu dieťaťa a potrebou udržať celistvosť rodín, ktorou sa bude koncom júna zaoberať plenárne zasadnutie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy," napísala Pirošíková v tlačovej správe, ktorú rozoslali zástupcovia Ladických médiám.

Viac o téme: DieťaSociálkaSúd Odobratie dieťaťa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu