Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Airbus varoval, že kvôli brexitu opustí Britániu: Objavili sa prvé špekulácie, je v hre Slovensko?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

LONDÝN - Výrobca lietadiel Airbus hrozí odchodom z Veľkej Británie, pokiaľ krajina opustí Európsku úniu bez dohody o budúcich obchodných vzťahoch. Ak nebude dohoda, spoločnosť zváži ďalšie pôsobenie v krajine, uviedla firma vo vyhlásení. Po tom, čo sa len nedávno médiami prehnala informácia, že najväčšia britská automobilka presunie výrobu svojho modelu Discovery na Slovensko, sa po varovaní Airbusu začali na internete rojiť špekulácie, že by aj táto spoločnosť mohla zamieriť práve k nám.

Londýn predstavil plán pre brexit: Občania EÚ sa budú registrovať

Airbus podľa agentúry AP vo Veľkej Británii zamestnáva zhruba 14-tisíc ľudí na 25 rôznych miestach. Návrh prechodnej dohody s účinnosťou do decembra 2020 je podľa spoločnosti nedostatočný, keďže v tak krátkom čase nedokáže zreorganizovať svoj dodávateľský reťazec.

Británia sa chystá v marci budúceho roka opustiť európsky blok, stále sa však nedohodla na podmienkach tohto odchodu. Firmy sa teraz sťažujú, že im neistota ohľadom podoby brexitu znemožňuje plánovanie investícií.

Prevádzkový riaditeľ divízie Airbusu pre komerčné lietadlá Tom Williams upozornil, že akýkoľvek scenár brexitu bude mať na výrobu leteckej techniky v Británii "závažné negatívne dôsledky".

Airbus predstavil lietadlo budúcnosti:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AIRBUS)

"V uplynulých dvanástich mesiacoch sme sa snažili zdôrazňovať svoje obavy, ale bez úspechu," uviedol Williams. "Jednoducho povedané, scenár bez dohody priamo ohrozuje budúcnosť Airbusu v Británii," dodal. Upozornil, že firma pracuje na opatreniach, ktoré majú negatívne dopady brexitu zmierniť.

Vyhlásenie negatívne vnímajú aj samotní Briti. Po tom, čo sa má výroba modelu Discovery britskej automobilky Jaguar Land Rover presunúť na Slovensko, sa na internete začali ozývať hlasy, že by k nám mohol zamieriť aj Airbus. Ide však o špekulácie a zatiaľ žiadne oficiálne informácie v tomto zmysle neexistujú. Či vôbec a kam Airbus svoju výrobu presunie, je ešte vo hviezdach.

Hovorca waleskej vlády podľa BBC povedal, že oznámenie Airbusu je "veľmi znepokojivé". "Opakovanie sme varovali, že Spojené kráľovstvo nemôže na seba vziať také obrovské riziko odstrihnutia sa od jednotného trhu a colnej únie. Najmä v prípade priemyselných odvetví, ktoré sú vo Walese také dôležité pri poskytovaní dobre platených vysokokvalifikovaných pracovných miest."

Airbus varoval, že kvôli
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AIRBUS)

Hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej ale dodal, že sú presvedčení, že sa im podarí dosiahnuť dobrú dohodu, a to aj pre letecký sektor.

Prechodné obdobie sa má začať 29. marca 2019, v deň formálneho odchodu Británie z únie. Jeho cieľom je zabezpečiť pokračovanie úzkej spolupráce s úniou a uľahčiť cestu k budúcim trvalým vzťahom.

Jaguar Land Rover presunie výrobu modelu Discovery na Slovensko

Britská automobilka Jaguar Land Rover Automotive by mala kompletne presunúť výrobu športovo-úžitkového modelu Discovery na Slovensko zo závodu v blízkosti Birminghamu. Ten bude modernizovaný a vyrábať by sa v ňom mali elektromobily novej generácie.

Automobilka, ktorá patrí koncernu Tata Motors, vytvorí v britskom závode Solihull novú výrobnú platformu, ktorá umožní produkciu elektromobilov, benzínových aj dieselových verzií, uviedli pre agentúru Bloomberg zdroje oboznámené so záležitosťou, ktoré si neželali byť menované, keďže tieto informácie ešte nie sú verejné.

Výroba modelu Discovery sa presunie od začiatku roka 2019. To znamená, že je možné znižovanie počtu zamestnancov v závode v Solihulle predtým, než opätovne začne naberať pracovníkov, uviedli zdroje.

Jaguar Land Rover montáž
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: JLR)

Po prebudovaní závodu sa tu bude vyrábať nový Range Rover a Range Rover Sport. Nové modely Range Rover Evoque sa budú produkovať v severoanglickom Halewoode, kde sa vyrába aj Discovery Sport.

"Významná investícia a technologická modernizácia v Solihulle, aby sme tu umiestnili novú generáciu vlajkových modelov Land Rover, a prispôsobenie závodu v Halewoode pre ďalší Evoque je dôkazom, že naďalej sa budeme výrazne angažovať v Británii, a že budeme ďalej realizovať plán transformácie a rastu," uviedol Jaguar Land Rover v e-mailovom stanovisku.

"Rozhodnutie premiestniť výrobu Land Rover Discovery na Slovensko a potenciálne prepustenie niektorých agentúrnych zamestnancov v Británii je ťažkým rozhodnutím, ale je súčasťou dlhodobej výrobnej stratégie, v rámci ktorej globálne transformujeme naše aktivity."

Viac o téme: AirbusJaguarVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu