Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hororová nemocnica v Británii: Takmer 500 pacientom podali zbytočné lieky, predčasná smrť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Nemocnica v britskom Gosporte koncom minulého storočia predpisovala stovkám pacientov nadbytočné opiáty. Viac ako 450 ľudí požívajúcich tieto silné lieky zomrelo skôr, než zodpovedalo ich zdravotnému stavu. Uvádza to v stredu zverejnená správa komisie vyšetrujúcej udalosti, ktoré vyvolali hnev medzi príbuznými, ktorým sa ospravedlnila premiérka Theresa Mayová. Podľa ministra zdravotníctva sa prípadom bude zaoberať polícia.

Rodičia spali a deti sa hrali na schovávačku: Hororové prebudenie, synčeka (†3) našli v práčke

Komisia podľa stanice BBC preskúmala záznamy stoviek pacientov z nemocnice Gosport War Memorial Hospital v juhoanglickom grófstve Hampshire. Z jej zistení vyplýva, že mnoho pacientov dostávalo také dávky silných opiátov, ktoré vzhľadom na ich diagnózy neboli nijako opodstatnené.

Komisia vedená niekdajším liverpoolským biskupom Jamesom Jonesom uviedla, že v nemocnici fungoval "inštitucionalizovaný režim skracovania životov predpisovaním a podávaním medicínsky neopodstatnených opiátov". Lekári podľa správy zaoberajúcej sa udalosťami z rokov 1989 až 2000 prejavovali "ľahostajnosť k ľudským životom".

Keď sa na zaobchádzanie s pacientmi sťažovali príbuzní, nemocnica ich námietky prehliadala, uvádza správa, podľa ktorej predčasne zomrelo 456 ľudí. Záznamy o ďalších 200 ľuďoch, ktoré mohol stretnúť podobný osud, neboli podľa správy zachované.

Hororová nemocnica v Británii:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na predpisovanie liekov dohliadala lekárka Jane Bartonová, vedeli o ňom však zrejme aj ďalší, uvádza správa. Bartonová bola doteraz jediným človekom čeliacim kvôli afére disciplinárnemu postihu, úrady záležitosť zatiaľ neriešili.

Minister zdravotníctva Jeremy Hunt v stredu v parlamente uviedol, že sa vecou na základe správy bude zaoberať polícia a prokuratúra, ktoré preveria, či by mali byť vznesené obvinenia. O to dlhodobo usilujú príbuzní, ktorých snaha viedla k vytvoreniu vyšetrovacej komisie.

Mayová označila udalosti v nemocnici za "hlboko skľučujúce" a príbuzným sa ospravedlnila za to, že im štát dlhé roky neposkytol odpovede na otázky o osude ich blízkych.

Viac o téme: NemocnicaPacientiGotsportOpiáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu