Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kanaďan z Nigérie žaluje vládu: Jedného dňa sa chystal odísť z domu a strávil 8 mesiacov v base

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OTTAWA- Kanadský občan Olajide Ogunye pochádzajúci z Nigérie žaluje kanadskú vládu za to, že ho neprávom osem mesiacov väznila, lebo ho imigračný úrad považoval za nelegálneho prisťahovalca. Ako odškodnenie žiada desať miliónov kanadských dolárov (6,5 miliónov eur), napísal portál BBC.

Dráma na slovinsko-chorvátskej hranici: Streľba na migranta, Iránec zaútočil na policajta

Incident sa stal 1. júna 2016. Keď chcel štyridsaťsedemročný Ogunye toho dňa odísť zo svojho domova, zadržal ho príslušník cudzineckej polície, ktorý mu predložil zatykač na meno Oluwafemi Kayode Johnson. Ten v minulosti neúspešne žiadal o azyl a v 90. rokoch bol deportovaný, podľa úradov sa ale nelegálne do Kanady vrátil.

Ogunye sa pokúsil preukázať, že nie je hľadaným prisťahovalcom. Ako dôkaz predložil svoje doklady, certifikát s udeleným občianstvom a tiež číslo zdravotného poistenia. Polícia mu oznámila, že na stanici problém vyrieši. Po odobratí odtlačkov prstov ale polícia údajne zistila, že patria Johnsonovi. Odvtedy strávil Ogunye osem mesiacov vo väzbe, než sa vyjasnilo, že sa naozaj nevolá Johnson.

"Nečakal som, že sa mi ako kanadskému občanovi niečo také môže stať," povedal Ogunye. Uviedol tiež, že kvôli väzneniu prišiel o prácu v kaderníctve, kde pracoval 17 rokov, a že incident sa neblaho podpísal na vzťahu s jeho dcérami.

Ogunyeov právny zástupca Adam Hummel tvrdí, že polícia konala protizákonne od momentu, kedy jeho klient predložil doklad potvrdzujúci jeho kanadské občianstvo. Imigračné úrady podľa BBC uviedli, že Ogunyeovi neverili kvôli podvodu s kreditnými kartami z 90. rokov, do ktorého bol zapletený. Podľa Hummela je ale Ogunyeova minulosť irelevantná, navyše orgány konali nedbalo a pomaly, čo viedlo k zbytočnému väzneniu jeho klienta.

Viac o téme: VládaŽalobaKanaďanOlajide Ogunye
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu