Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Požiar v americkom Colorade stále nie je pod kontrolou: Hasičom prácu komplikuje počasie

Požiar v americkom štáte Colorado.
Požiar v americkom štáte Colorado. (Zdroj: SITA/Hyoung Chang/The Denver Post via AP)

DENVER - Hasenie lesného požiaru v americkom Colorade, ktorý si vyžiadal evakuáciu vyše tisíc domov, komplikuje počasie. Problémy pre hasičov predstavuje teplé a veterné počasie i búrky.

Živel vyčíňa v oblasti, kde sa stretávajú hranice Colorada, Arizony, Nového Mexika a Utahu, 43 kilometrov od mesta Durango. Vo väčších častiach zmienených štátov, ako aj Nevady, Kalifornie, Oregonu, Oklahomy a Texasu pretrváva mierne až extrémne sucho. Tento týždeň úrady v Arizone, Colorade a Novom Mexiku uzatvorili rekreačné oblasti a prijali protipožiarne opatrenia pre vysoké riziko požiaru.

Od prvého júna evakuovali v Colorade 1 900 domov. V stredu večer už úrady 560 domov označili za bezpečné a ľudia sa do nich mohli vrátiť. Obyvatelia ďalších takmer 350 domov na juhu Colorada však zase musia byť pripravení odísť, ak búrky, teplé počasie a prudký vietor spôsobia šírenie ohňa, ktorý je aj pre požiarnikov extrémne nebezpečný.

Národné medziagentúrne požiarne centrum v Boise v štáte Idaho informovalo, že 1 746 ľudí zasahuje pri šiestich aktívnych lesných požiaroch v regióne. Od prvého júna len v oblasti okolo Duranga náklady na hasenie ohňa narástli na 12 miliónov dolárov (v prepočte 10,2 milióna eur), uviedlo koordinačné centrum oblasti Rocky Mountain.

Požiar v Colorade si vyžiadal uzavretie štátneho lesa San Juan, nezničil však žiadne domy. Pri hasení zasahuje 1 050 hasičov s pomocou lietadiel a helikoptér, pričom sa im podarilo dostať pod kontrolu 15 percent z požiaru. V okrese Summit sa hasičom podarilo zastaviť 35-hektárový oheň od zasiahnutia domov v meste Silverthorne. Podľa úradov oheň spôsobil človek a momentálne ho vyšetrujú.

S ohňom bojujú aj na juhu štátu Wyoming, kde si požiar o rozlohe 44 štvorcových kilometrov v štátnom lese Medicine Bow vyžiadal evakuáciu takmer 400 domov v desiatich komunitách. Oheň zničil jeden dom a dve menšie stavby. V stredu zase požiar v meste Moab v štáte Utah zničil osem domov. Niekoľko hasičov a obyvateľov tam vyhľadalo lekársku pomoc v dôsledku nadýchania sa dymu a vyčerpania z tepla.

Viac o téme: PožiarPočasieHasičiColorado
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu