Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO, ktoré vyvolalo medzinárodný škandál: Spojenci v Afganistane mali na aute nacistickú vlajku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Syrian Central Military Media)

CANBERRA - Austrálska televízia ABC zverejnila vo štvrtok fotografiu z Afganistanu spred vyše desiatich rokov, na ktorej vidno nacistickú vlajku pripevnenú na vozidle austrálskej špeciálnej jednotky.

Podľa ABC bola fotografia s nacistickou vlajkou na hliadkovacom vozidle značky Land Rover zhotovená v auguste 2007. Fotografiu odsúdil aj austrálsky premiér Malcolm Turnbull a označil ju za "úplne a vyslovene neprijateľnú". Podľa agentúry AP však dodal, že dotyčných vojakov už vtedy potrestali ich velitelia.

 

 

Nemenovaný zdroj z prostredia armády pre ABC uviedol, vlajka bola na vozidle "dlhší čas". Podľa neho išlo skôr o "zvrhlý žart" než o vyjadrenie náklonnosti k neonacizmu. Fotografia v tom čase kolovala aj medzi austrálskymi vojakmi v Afganistane.

Nacistická vlajka na aute je ďalším zo série incidentov v austrálskej armáde. Začiatkom tohto týždňa miestne médiá zverejnili uniknutú internú správu ministerstva obrany, ktorá popisuje, ako austrálske špeciálne jednotky zabíjali v Afganistane neozbrojených mužov.

Viac o téme: AfganistanAustráliaMalcolm TurnbullNacistická vlajka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu