Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Horor počas búrky v Prahe: Prívalová vlna zmietla priaznivcov geocachingu, strašná smrť dievčaťa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

PRAHA - Silné búrky s prívalovými zrážkami, krupobitím a nárazovým vetrom zasiahli v sobotu popoludní Semilsko, Bruntálsko, Šumpersko aj Prahu. Miestami napršalo viac než 50 milimetrov zrážok. Hasiči zasahovali pri desiatkach prípadov, hlavne odčerpávali vodu a odstraňovali popadané stromy. Búrky vydržia na väčšine územia až do nedeľného večera, podľa meteorológov by ale mali už byť slabšie.

Liptovom sa prehnala búrka: Tieto cesty sú neprejazdné, zaplavená aj časť diaľnice D1

V Prahe vyrážali hasiči k viac ako 50 prípadom. Odčerpávali vodu zo zatopených tunelov, pivníc, garáží aj historického Anežského kláštora, odstraňovali stromy, ktoré spadli na cesty alebo autá. Prívaly dažďa a stromy na cestách na niekoľkých miestach skomplikovali automobilovú dopravu aj MHD. Policajti museli na čas uzavrieť Zlíchovský tunel a časť tunela Blanka kvôli vode, ktorá do nich natiekla. Prietrž mračien nad Letnou o hodinu posunula aj začiatok rozlúčky futbalistu Tomáša Rosického s kariérou, zápas sledoval vypredaný štadión v silnom daždi.

Smrť vo Vltave

Pražskí policajti našli v sobotu večer pod Jiráskovým mostom telo mladej dievčiny, ktorá sa podľa doterajších informácií utopila. S najväčšou pravdepodobnosťou patrila k dvom nezvestným priaznivcom tzv. geocachingu, ktorých dnešný prudký prívalový dážď zastihol v kanalizácii ústiacej do rieky. Vyplýva to z informácií pražských policajtov a záchranárov. Ďalšia osoba je naďalej nezvestná.

Štvorica mladých ľudí hľadala v tuneli Motolského potoka, ktorý ústi do Vltavy na smíchovskej strane rieky, takzvané cache. Dvaja z nich stihli vyplávať a skončili v motolskej nemocnici, po ďalších dvoch pátrali policajti aj potápači pražských hasičov. Ich hovorca Martin Kavka ČTK okolo 20:00 povedal, že oni telo nenašli. "My sme zásah ukončili, prípad si prevzali policajti," dodal.

Hovorkyňa pražskej záchrannej služby Jana Poštová povedala, že záchranári vyrážali k nálezu tela mladej ženy pod Jiráskovým mostom. "Na miesto vyrážal aj koroner. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o utopenie a podľa všetkého súvisí s prípadom, kedy štvoricu mladých priaznivcov geocachingu spláchla v ústí Motolského potoka prívalová vlna," uviedla. Po ohliadke tela bude možné definitívne určiť totožnosť obete, dodal policajný hovorca Jan Rybanský. Policajti podľa neho preverujú všetky okolnosti prípadu.

Pražskí policajti od nedeľného rána pokračujú pozdĺž Vltavy v centre mesta v pátraní po nezvestnom mužovi, ktorého v sobotu popoludní spláchla prudká prívalová vlna. Hliadky poriečnej polície na člnoch hľadali mladíka až do neskorého večera, ešte predtým sa zapojili do pátrania potápači pražských hasičov. "Dnes od rána budeme pátrať ďalej, zameriame sa na oblasť Mánesu, Rašínovho nábrežia a priepustu, ktorý sa tam nachádza," povedal policajný hovorca Jan Rybanský. Ak počasie dovolí, budú pátrať aj v tuneli, kde štyroch priaznivcov geocachingu zaskočila silná búrka s lejakom.

Problémy aj v Libereckom kraji

Veľa práce prirobilo počasie aj hasičom v Libereckom kraji, mali vyše 30 výjazdov. Odčerpávali najmä vodu zo zaplavených miest a odstraňovali popadané stromy.

Zasahovali aj pri iskrení drôtov vysokého napätia či požiaru trafostanice. Komplikácie boli aj v doprave. Uzavretá musela byť cesta 2887 u Bozkova a opatrnosťou bola prejazdná cesta 289 pri Příkrom. V kraji za hodinu najviac napršalo v Roprachticiach na Semilsku, a to cez 55 litrov na meter štvorcový.

Masaker po búrke v Slovinsku: Z týchto VIDEÍ mrazí, obrovské krúpy zanechali spúšť

Tiež hasiči na Šumpersku po búrke čerpali vodu zo zatopených pivníc. Zrejme kvôli silnému vetru spadol u Bohdíkova strom na koľajisko, do ktorého narazil osobný vlak. Nehoda sa obišla bez zranení, cestujúcich vozili autobusy.

V celej Českej republike zostáva výstraha pred silnými búrkami do nedeľných 22:00.

Viac o téme: PočasieDážďBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu