Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Ukrajine zverejnili zoznam ľudí, ktorým hrozí smrť: Začínajú vyšetrovanie

Arkadij Babčenko s Petrom Porošenkom
Arkadij Babčenko s Petrom Porošenkom (Zdroj: SITA/AP/Presidential Press Service)

KYJEV - Na Ukrajine sa začalo vyšetrovanie v súvislosti so zverejnením zoznamu 47 novinárov a blogérov, ktorým podľa ukrajinských tajných služieb hrozí smrť. Ukrajinská tajná služba SBU o tom informovala na svojej facebookovej stránke.

V zozname sú uvedené mená občanov Ukrajiny a cudzích krajín, ktorí mali byť fyzicky zlikvidovaní na území Ukrajiny, uviedla SBU. SBU podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy tvrdí, že tento zoznam zostavili ruské tajné služby. Zoznam sa údajne našiel u podozrivého zo zorganizovania pokusu o vraždu ruského novinára Arkadija Babčenka.

Mená novinárov a blogérov, ktorí podľa SBU môžu byť v nebezpečenstve, zverejnil v utorok portál Strana.ua. Hovorkyňa SBU Olena Hitľanská pre agentúru Interfax-Ukrajina vyhlásila, že SBU inkriminovaný "zoznam nikomu neposkytla, pretože je predmetom vyšetrovania a nemôže byť zverejnený".

Za zverejňovanie údajov z vyšetrovania v predsúdnom konaní hrozí páchateľovi pokuta alebo verejnoprospešné práce v trvaní dvoch rokov, napísal Interfax-Ukrajina. SBU minulý týždeň oznámila, že zmarila pokus o vraždu ruského novinára Arkadija Babčenka. Úrady a médiá 29. mája informovali, že Babčenko sa stal obeťou vraždy. O deň neskôr ukrajinský minister vnútra Vasyľ Hrycak uviedol, že vražda tohto kritika kremeľskej politiky bola zinscenovaná a správa o nej bola súčasťou operácie tajnej služby, ktorej cieľom bolo zabrániť atentátu na Babčenka.

Organizátorom vraždy, najatým podľa SBU ruskými tajnými službami, bol ukrajinský občan, podnikateľ v zbrojárskom sektore Borys Herman. Polícia ho zadržala v stredu v Kyjeve. Herman počas vypočúvania priznal, že vykonávateľovi vraždy - bývalému dobrovoľníkovi z bojov v Donbase - zaplatil ako preddavok 15.000 dolárov. Vyhlásil tiež, že vedel o tom, že vražda Babčenka bude iba fingovaná. Tvrdil, že ju organizoval v spolupráci s kontrarozviedkou. Herman po svojom zadržaní informoval aj o plánoch na likvidáciu 30 osôb.

Viac o téme: VraždaNovináriHrozbaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu