Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rukojemnícka dráma v Belgicku: O život prišli dve policajtky, nové informácie o útočníkovi

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Twitter/ViktorJ_FR)

LIEGE - Štyri obete na životoch si v utorok vyžiadala rukojemnícka dráma v belgickom priemyselnom meste Liege. Obeťami útoku, ktorý sa odohral v utorok dopoludnia v belgickom meste Liege, sú dve policajtky a jeden mladý muž. O život prišiel aj útočník.

"Prípad sa vyšetruje ako teroristický čin, prevzala ho federálna prokuratúra," uviedol jej zástupca na tlačovej konferencii. Podľa tamojších médií útočil asi tridsaťšesťročný Belgičan, ktorý bol v pondelok podmienečne prepustený z väzenia neďaleko Liege. Odsúdili ho okrem iného za obchod s drogami.

Podľa denníka Derniere Heure kričal páchateľ "Alláhu akbar" (Boh je najväčší). Belgický minister vnútra Jan Jambon na sociálnej sieti Twitter uviedol, že situáciou sa zaoberá protiteroristické krízové centrum. Belgická agentúra Belga informovala, že zranenia utrpeli ďalší dvaja policajti.

Výstrely sa v centre Liege ozvali približne o 10.30 h SELČ. Ako na tlačovej konferencii informoval hovorca prokuratúry Philippe Dulieu, muž "ozbrojený chladnou zbraňou" napadol odzadu  dve policajtky, niekoľkokrát ich smrteľne pobodal a ukradol im strelné zbrane. Následne smrteľne postrelil aj 22-ročného muža-spolujazda okoloidúceho auta a dal sa na útek.

Rukojemnícka dráma v Belgicku:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

V priestoroch neďalekej školy - lýcea Léonie De Waha - vzal za rukojemníčku jednu zamestnankyňu. Rukojemnícku drámu ukončili špeciálne policajné jednotky, ktoré muža útočiaceho na policajtov zastrelili. Pri útočníkovej paľbe bolo zranených niekoľko policajtov. Motív konania páchateľa doposiaľ nie je známy.

Prokuratúra informovala, že lýceum, kde sa odohrala rukojmenícka dráma a neutralizácia páchateľa, bude v stredu zavreté. Úrady okrem toho oznámili, že v súvislosti s útokom budú štátne vlajky na radnici mesta a všetkých verejných budovách stiahnuté na pol žrde.

Rukojemnícka dráma v Belgicku:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Primátor mesta Willy Demeyer dodal, že obyvatelia si pamiatku obetí uctia minútou ticha a zápisom do kondolenčnej knihy. Televízia RTBF informovala, že do mesta Liege pricestoval belgický premiér Charles Michel i kráľ Filip, ako aj ministri vnútra a spravodlivosti, Jan Jambon a Koen Gee

Rukojemnícka dráma v Belgicku:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

V Liege sa strieľalo aj v roku 2011, keď páchateľ zabil štyroch ľudí a zranil vyše 100 predtým a následne spáchal samovraždu. Belgicko je v stave vysokej pohotovosti, odkedy sa bruselská bunka teroristickej organizácie Daeš zapojila do útokov v Paríži v roku 2015, keď zahynulo 130 ľudí, resp. rok neskôr v Bruseli, keď zomrelo 32 ľudí.

Rukojemnícka dráma v Belgicku:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Druhý stupeň ohrozenia terorizmom zostáva v platnosti v Belgicku aj po utorkovej streľbe a následnej rukojemníckej dráme v meste Liege. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na belgické národné krízové centrum.

Páchateľ útoku bol na niekoľko hodín na priepustke z väzenia

Páchateľ útoku, ktorý sa odohral v utorok dopoludnia v belgickom meste Liege a pri ktorom zahynuli dve policajtky a jeden mladý muž, je 36-ročný Belgičan Benjamin Herman, ktorý v čase útoku využíval možnosť dočasného prepustenia z nápravnovýchovného zariadenia.

Rukojemnícka dráma v Belgicku:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa belgickej televíznej stanice RTBF, ktorá sleduje vývoj udalostí v Liege, došlo k incidentu na ulici Boulevard d'Avroy v čase, keď páchateľ, pôvodom z mesta Rochefort vo Valónsku, bol na niekoľko hodín prepustený z väzenia, aby sa zúčastnil "reklasifikácie". K čomu už nedošlo. Ešte pred násilnými udalosťami v Liege sa počas noci dopustil menšieho zločinu v susednej provincii Luxembursko.

Rukojemnícka dráma v Belgicku:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AAP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Benjamin Herman bol pre policajtov "známy prípad". Bol považovaný za násilníka a mal problémy so zákonom pre účasť na krádežiach, poškodzovaní verejného majetku a obchodovanie s drogami, za čo si vyslúžil aj pobyt za mrežami. Nikdy však nebol evidovaný za radikalizmus. K jeho radikalizácii podľa RTBF došlo vo väznici Lantin, ktorá sa nachádza v blízkosti Liege a do ktorej sa dostal v roku 2017.

Rukojemnícka dráma v Belgicku:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AAP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Podľa dostupných údajov bol v psychologickom profile označený ako "nestabilný", za čo môže aj jeho "problematické" detstvo. Páchateľ nemal v posledných rokoch žiaden kontakt so svojou rodinou. Belgický minister spravodlivosti Koen Geens ho označil ako mnohonásobne trestaného recidivistu, ktorého dávali úrady do väzenia od roku 2003.

Terčom útočníka v Liege bola práve polícia, vyhlásil policajný šéf

Policajný šéf v belgickom meste Liege Christian Beaupere v utorok po útoku muža informoval, že "terčom útočníka bola práve polícia". Muž nestrieľal náhodne, ale chcel zasiahnuť políciu ako inštitúciu a belgický štát, vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA Beaupere.

Beaupere spresnil, že zabité policajtky boli vo veku 45 a 53 rokov, druhá spomenutá bola matkou dvojičiek. Útočník zabil takisto okoloidúceho človeka, potom jeho samotného smrteľne postrelili policajti. Podľa policajného šéfa útočník, ktorého nemenoval, zranil aj ďalších štyroch policajtov. Jeden z nich má závažné poranenie stehennej tepny.

Belgická prokuratúra predtým oznámila, že útočník ozbrojený nožom sa v Liege prikradol k dvom policajtkám odzadu a niekoľkokrát ich bodol. "Potom im vzal (strelné) zbrane. Použil ich proti obom policajtkám," povedal novinárom hovorca prokuratúry Philippe Dulieu. Obe policajtky mali v strelných zbraniach celkovo 17 nábojov.

Belgický kráľ Filip, premiér Charles Michel a belgickí ministri spravodlivosti aj vnútra odcestovali do Liege, aby sa poradili s miestnymi predstaviteľmi. "Chcem v mene vlády ponúknuť pomoc obetiam, rodinám obetí," vyhlásil premiér Michel.

Premiér: O útočníkovi z Liege sa nepriamo zmieňovali aj správy o radikalizácii

Belgický premiér Charles Michel v utorok oznámil, že o odsúdenom Benjaminovi Hermanovi, ktorý zabil v meste Liege dve policajtky a okoloidúceho mladíka, sa nepriamo zmieňovali aj správy o bezpečnosti štátu a radikalizácii. 

Premiér povedal, že Herman sa objavil v správach o bezpečnosti štátu v "poznámkach, ktoré sa nezameriavali v prvom rade naňho, ale na iné osoby v iných situáciách". Michel uviedol, že Hermanovo meno nebolo zaradené do zoznamu protiteroristického úradu posudzujúceho rizikové osoby.

Predseda vlády doplnil: "Rôzne služby dospeli k názoru, že na základe informácií, ktoré majú, nie je dôvod takto ho hodnotiť." Belgický líder tiež povedal, že vyšetrovanie vrážd sa bude prinajmenšom zo začiatku zaoberať aj motívom "terorizmu".

Macron a Mayová vyslovili sústrasť

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová vyslovili svoju sústrasť Belgicku po utorňajšej streľbe v meste Liege, ktorá si vyžiadala životy troch ľudí, píše agentúra DPA. "Chcem venovať sústrasť a solidaritu francúzskeho ľudu našim belgickým susedom," povedal Macron po summite o Líbyi v Paríži.

"Moje myšlienky sú s obeťami dnešného zbabelého útoku v Belgicku a s ich smútiacimi rodinami," napísala premiérka Mayová na Twitteri. Dodala: "Spojené kráľovstvo rozhodne stojí proti teroru po boku nášho belgického spojenca."

Viac o téme: PolicajtiDrámaBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu