Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jasný postoj Kurza: Európski pohraničníci by mali migrantov zastavovať už v Afrike

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

BERLÍN/VIEDEŇ - Príslušníci útvarov Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) by mali v budúcnosť pôsobiť aj v severnej Afrike, aby bránili migrantom v podnikaní plavieb do Európy cez Stredozemné more. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz to uviedol v rozhovore pre nemecký nedeľník Welt am Sonntag, z ktorého citovala agentúra DPA.

Uvedený orgán EÚ podľa neho potrebuje nový mandát, aby mohol vyvíjať činnosť v tzv. tretích krajinách po dohode s tamojšími vládami. Frontex by mal okrem toho "zastavovať ilegálnych migrantov na vonkajších hraniciach (EÚ), postarať sa o nich a v ideálnom prípade ich bezodkladne posielať naspäť do krajín pôvodu alebo tranzitu", myslí si šéf rakúskej konzervatívnej vlády.

Kurz taktiež označil za nerealistické prerozdeľovať migrantov v rámci EÚ na základe sporných kvót, ktorými podľa neho nie je možné riešiť migračnú krízu z dlhodobého hľadiska.

"Nepredpokladám, že by mohlo Rakúsko súhlasiť s utečeneckými kvótami, obzvlášť ak tieto nezohľadňujú prílev z predošlých rokov... Základom fungujúceho štátu je predsa to, že rozhoduje sám o tom, akí ľudia a koľko ľudí sa smie prisťahovať," upozornil kancelár, ktorého krajina sa v júli ujme polročného predsedníctva v Rade EÚ.

Rakúsky minister vnútra Herbert Kickl medzitým podľa agentúry APA vyjadril obavy z opätovného zosilnenia prílevu migrantov, ktorí sa presúvajú po tzv. balkánskej trase. Upozornil, že "v najhoršom prípade" nariadi uzavretie rakúskych hraníc, keďže situácia z rokov 2015 a 2015 sa nesmie opakovať. Na okamžitý zásah má byť pripravená nová osobitná jednotka pohraničnej a cudzineckej polície, ktorú bude tvoriť 500-600 príslušníkov.

Viac o téme: MigrantiSebastian Kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu