Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Česko trápia intenzívne zrážky: Meteorológovia varujú pred povodňami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PRAHA - Prudké búrky sprevádzané prívalovými dažďami zasiahli vo štvrtok popoludní západ i juh Česka. Z Karlovarského i Plzenského kraja hlásili lokálne záplavy, pod vodou sa neocitli len pivničné priestory, ale aj cestné komunikácie nižších tried.

Rozmary počasia si odniesli aj železničné trate, na ktorých dochádzalo k meškaniu súprav, ba aj dočasnému pozastaveniu prevádzky. Informoval o tom internetový server iDNES.cz. Z niektorých lokalít hlásili až 50 mm zrážok/hodinu.

V meste Příbram zaznamenali dokonca krupobitie, jeho časť bola neprejazdná. V Brdoch v Stredočeskom kraji sa po pretrvávajúcich zrážkach zvýšila hladina niektorých riečnych tokov a v troch lokalitách tak vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity. Ide o vodnú nádrž v Obecnici, ako aj riečku Litavka v Čenkove a Zaječove, informoval internetový server Novinky.cz.

Miestami tu za ostatných 24 hodín napadlo až 100 mm zrážok. Meteorológovia tak vydali varovanie pred hrozbou povodní. V Zaječově na Berounsku bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, v obci sú rozvodnené dva potoky. Vedenie mesta začína evakuovať obyvateľov, povedala pred 21:45 starostka Irena Nezbedová. Tretí stupeň povodňovej aktivity je tiež na vodnej nádrži v Obecnice na Příbramsku, so stúpajúcou riekou už má problém tiež Příbram.

"Druhý stupeň povodňovej aktivity je novo vyhlásený na Litavce v Příbrami," povedala hovorkyňa stredočeských hasičov Vladimíra Kereková. Druhý stupeň povodňovej aktivity je tiež v Horovicich. Meteorológovia vydali pre Příbramsko výstrahu pred povodňami s extrémnym stupňom ohrozenia, výstraha platí do 23:40.

Viac o téme: PovodneVarovanieZrážkyPrahaČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu