Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Izraelský minister energetiky sa rozohnil: Európsku úniu poslal do tisíca pekiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

HAIFA - Izraelský minister energetiky Juval Steinitz obvinil v stredu Európsku úniu z nečestnej kritiky a pokrytectva v súvislosti s jej výzvou z predošlého dňa, ktorá sa týkala zaobchádzania s izraelsko-arabskými demonštrantami.

Podľa vyjadrenia Steinitza pre rozhlasovú stanicu 103FM, ktoré citovala agentúra DPA, Európania "môžu ísť do tisíca, tisíca pekiel", čo považuje za "ešte priateľskú" formuláciu. Európska únia v utorok okrem iného vyzvala Izrael na urýchlené vyšetrenie incidentu v meste Haifa, pri ktorom utrpel zranenie Džafar Farah, šéf izraelsko-arabskej ľudskoprávnej organizácie Musává. Toho zadržala polícia spolu s ďalšími približne 20 osobami, keď demonštrovali proti násilnostiam počas nedávnych protestov v pásme Gazy. Džafar tvrdí, že jeden z izraelských policajtov mu zlomil nohu.

Podľa Steinitza, ktorý je v Izraeli členom tzv. bezpečnostného kabinetu, je stanovisko EÚ "vrcholom drzosti a pokrytectva". Ako tvrdí, ide o "tú istú Európsku úniu, ktorá sa teraz vtiera do priazne Iránu a chce mu pomáhať pri prekonávaní amerických sankcií".

Iránsky režim pravidelne popravuje homosexuálov, porušuje práva žien a podporuje terorizmus na celom Blízkom východe, ako aj sýrskeho vládcu Bašára Asada, ktorý vyvražďuje vlastný ľud, upozornil Steinitz podľa DPA. "A potom Európania šikanujú práve nás - právny štát?" dodal minister s tým, že prípad Faraha už preskúmal nezávislý izraelský orgán.

Viac o téme: IzraelEurópska úniaJuval SteinitzHaifa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu