Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odborník Europolu v tom má jasno: Maltská novinárka nemala šancu prežiť výbuch auta

Daphne Caruanová Galiziová zahynula pri výbuchu auta.
Daphne Caruanová Galiziová zahynula pri výbuchu auta. (Zdroj: SITA/AP)

VALLETTA - Výbušné zariadenie, ktoré bolo nastražené v aute maltskej novinárky a blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej, bolo jednoznačne určené na zabíjanie. Pred maltským súdom to v utorok uviedol odborník organizácie Europol na výbušniny Mario Cmarec.

Podomácky zhotované výbušné zariadenie obsahovalo 300-400 gramov TNT a bolo ukryté pod sedadlom vodiča, dodal Cmarec. Z vraždy maltskej investigatívnej novinárky boli obvinení traja podozriví - bratia Alfred a George Degiorgiovci a Vince Muscat. Podľa Cmareca dôkazy svedčia o tom, že páchateľ sa zameral a chcel zabiť vodiča a osobu, ktorá mohla byť na sedadle spolucestujúceho.

Počas súdneho pojednávania vypovedali aj agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorí ukázali, ako dáta z mobilného telefónu doviedli vyšetrovateľov od miesta činu k trom podozrivým.  Agenti Richard Fennern a William Shute pred súdom uviedli, že mobil, ktorým bola aktivovaná nastražená výbušnina, bol zapnutý skoro ráno 16. októbra. Na svojom mieste zostal až do okamihu, keď popoludní prijal SMS správu z iného telefónneho čísla. O niekoľko sekúnd nastal výbuch, pri ktorom zahynula 53-ročná Caruanová Galiziová.

Daphne Caruanová Galiziová hrala kľúčovú úlohu pri odhaľovaní vážnych obvinení z prania špinavých peňazí a korupcie na Malte vrátane obvinení proti vysokopostaveným politikom maltskej vlády. Vlani na jar totiž obvinila niekoľko blízkych spolupracovníkov premiéra Josepha Muscata, že si otvorili účet v Paname, kam si posielali nekalo získané peniaze. Premiér bol kvôli tomu nútený vyhlásiť predčasné voľby, ktoré vlani júni, keď Malta predsedala Európskej únii, s prehľadom vyhral.  Šéfa opozície zasa táto novinárka obvinila z prania špinavých peňazí, ktoré vraj pochádzali z londýnskych nevestincov. V nedeľu sa v maltskom hlavnom meste Valletta demonštrácia, na ktorej tisíce ľudí žiadali "pravdu a spravodlivosť".

Viac o téme: VýbuchEuropolVallettaDaphne Caruanová Galiziová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu