Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Do KĽDR prišla delegácia novinárov: Sledovať budú demontáž jadrovej strelnice

Kim Čong Un
Kim Čong Un (Zdroj: SITA/AP)

SOUL - Zahraniční novinári pricestovali v utorok do Severnej Kórey, aby tam pokrývali uzavretie jadrového testovacieho areálu Pchunggje, naplánované na 23.-25. mája, píše agentúra AP.

 K malej skupine novinárov a reportérov sa však nepripojilo osem pracovníkov juhokórejských médií po tom, ako Pchjongjang v pondelok neprijal zoznam žurnalistov zo Soulu. Na palube lietadla z Pekingu tak sedeli iba novinárske štáby z Británie, Číny, Ruska a Spojených štátov.

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) 12. mája oznámila, že komplex Pchunggje na severe svojho územia verejne rozoberie, pričom ceremóniu povolí sledovať zahraničným novinárom z dovedna piatich krajín - Británie, Číny, Južnej Kórey, Ruska a USA. Následne pozvala aj štyroch juhokórejských reportérov.

Severná Kórea sa však krátko nato - podľa svojho vyjadrenia v dôsledku prebiehajúceho spoločného cvičenia juhokórejských a amerických vzdušných síl - rozhodla zrušiť plánované rozhovory so Soulom a spustila na svojich južných susedov vlnu kritiky. Následne zamietla spomínaný zoznam novinárov.

Čínski vedci už skôr dospeli k záveru, že komplex Pchunggje sa čiastočne zrútil a je nepoužiteľný. Po poslednej vykonanej jadrovej skúške zasiahla vlani v septembri túto lokalitu séria dotrasov, ktorá podľa presvedčenia seizmológov spôsobila zrútenie časti hory Mantapsan, pod ktorou sa komplex nachádza.

Viac o téme: NovináriKim Čong-unKĽDRDemontáž jadrovej strelnicePchunggje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu