Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Švédsko po anexii Krymu posilňuje bezpečnosť: Brožúra na FOTO pripravuje ľudí na vojnu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Švédska agentúra pre civilné záležitosti)

ŠTOKHOLM - Švédska civilná obrana ľuďom budúci týždeň rozošle brožúru s inštrukciami, ako sa správať v prípade vypuknutia vojnového konfliktu. Príručka neuvádza, odkiaľ by útok mohol prísť. Agentúra Reuters pripomína, že krajiny regiónu sú v stave zvýšenej bdelosti od ruskej anexie Krymu v marci 2014.

Izrael vyhral pred 70 rokmi vojnu s Arabmi: Prispelo aj Československo, desaťtisíce mŕtvych

Dvadsaťstranová brožúra s názvom Ak príde kríza alebo vojna Švédom poradí, ako si obstarať čistú vodu, ako čeliť propagande alebo kde nájsť protiletecký kryt. Ide o prvú takúto verejnú kampaň od čias studenej vojny, v tejto škandinávskej krajine nič podobné nevyšlo od roku 1961, napísal Reuters.

Príručka tiež švédskym občanom pripomína, že majú povinnosť konať, ak je ich krajina ohrozená. "Pokiaľ na Švédsko zaútočí iná krajina, nikdy sa nevzdáme," stojí v brožúrke. "Všetky informácie v tom zmysle, že treba prestať klásť odpor, sú falošné," zdôrazňuje text.

Úrad civilnej obrany neuvádza, odkiaľ by útok mohol prísť. "Aj keď je Švédsko bezpečnejšie ako väčšina krajín, hrozby existujú," povedal novinárom šéf úradu Dan Eliasson.

Švédsko po anexii Krymu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Švédska agentúra pre civilné záležitosti)

Brožúrka, ktorá mieri do 4,8 milióna domácností, tiež varuje, že počas krízy by mohli rýchlo dôjsť zásoby potravín, liekov a benzínu. Nabáda k vytvoreniu zásob ovsených vločiek, konzerv s boloňskou omáčkou, lososových guličiek, sardiniek či tortill. Publikácia tiež opisuje, ako budú znieť sirény v prípade blížiaceho sa leteckého útoku.

Švédsko a ďalšie krajiny regiónu sú v stave zvýšenej ostražitosti od anexie ukrajinského Krymského polostrova Ruskom. Často tiež tieto krajiny Rusko obviňujú z narušovania svojho vzdušného priestoru. Moskva obvinenia vždy buď odmieta, alebo na ne nereaguje.

Švédsko po anexii Krymu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Švédska agentúra pre civilné záležitosti)

Štokholm v minulosti opakovane poukazoval na agresívnu politiku Ruska, keď zdôvodňoval posilňovanie bezpečnostných opatrení, vrátane vlaňajšieho obnovenia všeobecnej brannej povinnosti a rozmiestnenie vojakov na baltskom ostrove Gotland. Švédska vláda takisto od roku 2016 zvyšuje svoj vojenský rozpočet.

Švédsko nebolo vo vojne s inou krajinou viac ako 200 rokov a tiež bolo počas druhej svetovej vojny oficiálne neutrálne. Naposledy bojovalo v roku 1814 s Nórskom, ktoré vyhlásilo nezávislosť.

Viac o téme: VojnaBrožúraŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu