Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sporné referendum mu zabezpečí pokoj: Prezidentom tejto africkej krajiny až do 2034

Pierre Nkurunziza
Pierre Nkurunziza (Zdroj: SITA/AP/Berthier Mugiraneza)

BUJUMBURA - Drvivá väčšina voličov v stredoafrickom štáte Burundi odsúhlasila v referende zmeny ústavy, ktoré dlhoročnému prezidentovi Pierrovi Nkurunzizovi umožnia zotrvať pri moci až do roku 2034. S odvolaním sa na volebnú komisiu v Burundi o tom v pondelok informovala agentúra AP.

V spornom referende, ktoré sa konalo 17. mája, podporilo príslušnú novelizáciu ústavy viac ako 73 percent voličov. Prezident (54) viedol tvrdú kampaň za ústavné zmeny, na základe ktorých sa má prezidentský mandát predĺžiť z piatich na sedem rokov. Nkurunziza tak môže v rámci schválenia týchto zmien voličmi zotrvať v úrade ešte dve funkčné obdobia aj po roku 2020, keď mu vyprší súčasný mandát. 

V sobotu líder burundskej opozičnej koalície povedal, že výsledok plebiscitu neuzná, keďže hlasovanie bolo podľa neho nedemokratické. Volebná komisia podľa agentúry Reuters uviedla, že svoj hlas odovzdalo 96 percent z celkovo 4,7 miliónov registrovaných voličov. 

Pozorovatelia sa obávali, že plebiscit by mohol prehĺbiť politickú krízu, ktorá v Burundi trvá od roku 2015, keď sa prezident napriek silnému odporu časti obyvateľstva rozhodol uchádzať o tretí prezidentský mandát. Pri násilnostiach odvtedy zahynulo už približne 1200 ľudí a ďalšie státisíce utiekli do susedných krajín.

Viac o téme: BurundiPierre Nkurunziza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu