Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Mladík zastrelil desať ľudí: Mrazivé odhalenie, vyznal lásku spolužiačke a nezvládol poníženie

Shana Fisherová a Dimitrios Pagourtzis Zobraziť galériu (6)
Shana Fisherová a Dimitrios Pagourtzis (Zdroj: FB, SITA/AP/Galveston County Sheriff's Office via AP)

TEXAS - Dimitrios Pagourtzis (17) počas masakru na strednej škole v texaskom Santa Fe v piatok zastrelil desať ľudí, osem študentov a dvoch učiteľov. Oficiálny motív jeho činu zostáva neznámy, no matka jednej z obetí naznačila, čo mohlo byť príčinou. Jej dcéra Shana Fisherová (†16) totiž odmietala mesiace jeho nepríjemné návrhy, ktorými ju obťažoval až ho nakoniec verejne ponížila a rozplakala.

Deti sa pred školou tešili na oslavu Dňa matiek: VIDEO Krvavá dráma, útočníka zastrelila žena

Matka Sadie Rodriguezová sa pred kamerami vyjadrila, že čím viac sa Shana jeho návrhom bránila, tým bol mladík agresívnejší. Nakoniec ho verejne odmietla pred celou triedou a stalo sa tak iba týždeň pred streľbou.

Sadie Rodriguezová
Zobraziť galériu (6)
Sadie Rodriguezová  (Zdroj: fb, abc13)

Nicholas Poehl, právnik Pagourtzisovej rodiny, sa vyjadril, že nepočul o takejto interakcii medzi chlapcom a žiadnou z obetí, a preto nebude nič komentovať. Varoval, že väčšinu dňa strávil spochybňovaním falošných povestí o osobnom živote tínedžera.

Masaker sa odohral v meste Santa Fe, ktoré leží asi 50 kilometrov juhovýchodne od Houstonu. Streľba sa odohrala okolo 08.00 h miestneho času (15.00 h SELČ), krátko po začiatku vyučovania. Pagourtzis usmrtil osem študentov a dvoch učiteľov zbraňou, ktorú jeho otec držal zrejme legálne. Do školy prišiel ozbrojený puškou a pištoľou.

Mladík zastrelil desať ľudí:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/FB, FB, Instagram)

Spolužiaci strelca označili za tichého samotára, s ktorým nikdy neboli problémy. Vášnivo sa vraj oddával videohrám a chcel sa stať príslušníkom americkej námornej pechoty. Polícia o ňom doteraz žiadne poznatky nemala.

Mladík zastrelil desať ľudí:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: fb, abc13)

Policajti skúmali, či útočník nemal komplica. Zisťovali tiež, koľko výbušnín Pagourtzis do školy priniesol a či bola niektorá z obetí explóziou usmrtená. Podľa agentúry AP išlo o rúrkové nálože, fľaše so zápalnou zmesou a trhavinu v tlakovom hrnci. Výbušniny sa našli aj v dome, kde útočník býval, a v jeho automobile.

Mladík zastrelil desať ľudí:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/FB, FB, Instagram)

Študentov v napadnutej triede, s ktorými sa poznal, útočník údajne ušetril. Chcel vraj, aby niekto o jeho čine mohol vypovedať. Z útočníkovho facebookového účtu, ktorý bol po masakri zmazaný, podľa polície priamo nevyplýva, že by útok plánoval. Na stránkach sa však našla fotografia trička s nápisom "Born to kill" (Zrodený k zabíjanie).

Mladík zastrelil desať ľudí:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/FB, FB, Instagram)

Zdravotníci v sobotu agentúre Reuters povedali, že štyria z desiatich zranených sú v kritickom stave. Sú medzi nimi aj dvaja policajti, ktorí sa pokúsili útočníka zastaviť. Strelec sa nachádza vo väzbe, kde zostane až do začiatku súdneho procesu.

Viac o téme: StreľbaTexasSanta FeDimitrios PagourtzisShana Fisher
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu