Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maduro je opäť prezidentom Venezuely: Výsledky volieb však neuznáva takmer nikto

Nicolás Maduro sa stal opäť prezidentom
Nicolás Maduro sa stal opäť prezidentom (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

CARACAS - Venezuelská volebná komisia v noci na pondelok oznámila, že prezident Nicolás Maduro bol v nedeľňajších voľbách opätovne zvolený na druhé šesťročné funkčné obdobie. Jeho hlavní súperi však spochybňujú zákonnosť hlasovania a vyzývajú na nové voľby, informovala agentúra AP.

Národná volebná komisia uviedla, že po sčítaní výsledkov z takmer 93 percent volebných miestností získal socialista Maduro takmer 68 percent hlasov, čím porazil svojho najbližšieho vyzývateľa Henriho Falcóna o vyše 40 percentuálnych bodov. Opozícia počas uplynulého dňa tvrdila, že očakávané Madurovo víťazstvo nebude legitímne, pretože mnohí voliči zostali doma, keď vypočuli výzvy na bojkot volieb vnímaných ako zmanipulované. Kritici vlády tiež uviedli, že na mnohých voličov vyvíjala tlak, aby hlasovali za Madura.

Volebné úrady oznámili, že účasť by podľa aktuálnych odhadov mala dosiahnuť 48 percent. Opozičný kandidát Falcón vyhlásil, že neuzná nedeľňajšie voľby vzhľadom na nezrovnalosti, ku ktorým patrilo umiestnenie takmer 13.000 provládnych agitačných stánkov v blízkosti volebných miestností. "Neuznávame tento volebný proces," citovala Falcóna agentúra Reuters.

Falcón spresnil, že jeho volebný tím zozbieral tisíce sťažností. Slová kritiky si našiel aj pre hlavnú opozičnú koalíciu, ktorej výzva na bojkot volieb podľa neho nahrávala vláde. Už predtým viaceré latinskoamerické krajiny, USA i Európska únia oznámili, že výsledky venezuelských volieb neuznajú, keďže kandidovať v nich úrady znemožnili viacerým z hlavných súperov Madura. Čoraz autoritárskejšia vláda a zlé hospodárenie v mimoriadne dôležitom štátom spravovanom ropnom priemysle vyvolali vo Venezuele prehlbujúcu sa ekonomickú i politickú krízu.

Maduro odmieta kritiku za voľby

Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyzval v pondelok svojich protikandidátov porazených v nedeľných voľbách, aby s ním viedli dialóg o budúcnosti krajiny. Maduro vystúpil s prejavom k svojim sympatizantom po tom, čo ústredná volebná komisia oznámila, že získal približne 68 percent hlasov, čím svojho najsilnejšieho súpera Henriho Falcóna porazil o vyše 40 percent.

Vzhľadom na množstvo prípadov porušenia zákona o voľbách samotný Falcón ešte pred zverejnením výsledkov hlasovania "kategoricky" odmietol voľby ako nelegitímne a vyzval na nové voľby, na ktoré je opozícia podľa jeho slov pripravená. Voľby a legitímnosť hlasovania neuznal ani Javier Bertucci, ktorý skončil na treťom mieste, informovala televízia teleSUR.

Falcón spresnil, že počas hlasovania bolo podaných okolo 142.000 sťažností na neregulárny priebeh volieb a vyvíjanie nátlaku na voličov. Poukázal aj na umiestnenie takmer 13.000 provládnych agitačných stánkov v blízkosti volebných miestností.

Maduro Falcónove obvinenia odmietol a obvinil ho z neúcty k venezuelskému ľudu. "To som ešte nevidel, aby kandidát odmietol uznať výsledky volieb ešte predtým, ako ich vôbec vyhlásili," poznamenal Maduro, ktorý vyzval svojich oponentov, aby viedli dialóg, a vyhlásil, že cudzie štáty by mali prestať destabilizovať situáciu vo Venezuele.

Viac o téme: Prezidentské voľbyVenezuelaCaracasNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu