Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Erdogan nenecháva nič na náhodu: V Sarajeve sa stretol s Turkami žijúcimi v zahraničí

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (3)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA - Presidential Press Service/Pool via AP)

SARAJEVO - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v nedeľu prihovoril tisíckam Turkov v bosnianskom hlavnom meste Sarajevo v snahe získať si ich podporu pred nadchádzajúcimi prezidentskými a parlamentnými voľbami.

V upravenej verzii svojich príhovorov z domácej kampane zahrnul aj sľuby venované Turkom žijúcim v zahraničí a vyzval "európskych Turkov, aby celému svetu ukázali svoju silu". Naliehal tiež na nich, aby sa aktívne podieľali na európskej politike a pracovali tak proti protitureckým náladám. "Namiesto tých, čo zradili našu krajinu, musíte v tých parlamentoch sedieť vy," vyjadril sa odkazujúc na európskych zákonodarcov tureckého pôvodu.

Turecký prezident Recep Tayyip
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Presidential Press Service/Pool via AP)

Erdogana v Sarajeve čakalo vrelé prijatie odrážajúce popularitu jeho i Turecka v krajine. Najmä bosnianski moslimovia Turecko vnímajú ako svojho hlavného ochrancu a podporovateľa. Narozdiel od jeho predchádzajúcich návštev, keď ho vítali tisícky domácich, však tentoraz prevažovali podporovatelia z iných krajín, najmä Rakúska a Nemecka, ktorí pricestovali autobusmi. Sarajevo je nateraz jeho jedinou európskou zastávkou v rámci kampane, keďže vlády Nemecka, Rakúska a Holandska zakázali predvolebné mítingy k tureckým voľbám.

Turecký prezident Recep Tayyip
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA - Presidential Press Service/Pool via AP)

Prezidentské a parlamentné voľby sa v Turecku uskutočnia 24. júna, o viac ako rok skôr oproti pôvodnému termínu. V dôsledku minuloročného referenda následne Turecko prejde z parlamentného na prezidentský systém, ktorý kumuluje väčšie právomoci v rukách prezidenta. Zmena má vstúpiť do platnosti po najbližších voľbách. Vo voľbách môžu svoj hlas odovzdať viac ako tri milióny Turkov žijúcich v zahraničí.

Viac o téme: VoľbyTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu