Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zasadla Liga arabských štátov: Zásah izraelských vojakov si žiada medzinárodné vyšetrenie

Na snímke zástupcovia krajín na mimoriadnom zasadaní Ligy arabských štátov (LAŠ) v Káhire.
Na snímke zástupcovia krajín na mimoriadnom zasadaní Ligy arabských štátov (LAŠ) v Káhire. (Zdroj: TASR/AP)

KÁHIRA - Medzinárodné vyšetrenie údajných zločinov, ktorých sa mali dopustiť príslušníci izraelských ozbrojených síl na palestínskych demonštrantoch na hraniciach pásma Gazy, požadoval vo štvrtok na mimoriadnom zasadaní Ligy arabských štátov (LAŠ) v Káhire jej generálny tajomník Ahmad Abúl Ghajt.

Rokovanie organizácie zvolali z iniciatívy Saudskej Arábie, aby jeho účastníci prediskutovali "izraelskú agresiu voči palestínskemu ľudu", ako aj rozhodnutie americkej vlády presťahovať veľvyslanectvo USA z Tel Avivu do Jeruzalema. Iba v priebehu pondelka izraelské bezpečnostné sily zastrelili šesť desiatok demonštrantov protestujúcich na hraniciach pásma Gazy. Ďalších 2771 utrpelo zranenia, 1363 z nich strelné.

Liga arabských štátov (LAŠ) tiež varovala medzinárodné spoločenstvo, aby neotváralo veľvyslanectvá v Jeruzaleme. Takýto krok by mohol viesť k tomu, že prehodnotia vzťahy s takýmito krajinami. "Preloženie veľvyslanectiev do Jeruzalema je krok, ktorý škodí mieru," uviedol generálny tajomník zoskupenia Ahmad Abúl Ghajt.

Viac o téme: ZasadanieEgyptKáhiraLiga arabských štátov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu