Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rumunská premiérka pod paľbou kritiky: Opozičný politik ju okrem iného obvinil z velezrady

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

BUKUREŠŤ - Rumunskou vládou plánované presťahovanie veľvyslanectva tejto krajiny v Izraeli do Jeruzalema môže mať pre špičkových predstaviteľov vládnej Sociálnodemokratickej strany (PSD) trestnoprávnu dohru.

Líder opozičnej Národnej liberálnej strany (PNL) Ludovic Orban totiž podal vo štvrtok na generálnu prokuratúru trestné oznámenie na premiérku Vioricu Dancilovú a predsedu PSD Livia Dragneu, v ktorom oboch vysokopostavených činiteľov obviňuje zo zásadného porušenia ústavy a platnej legislatívy. Orban viní predsedníčku rumunskej vlády konkrétne z velezrady a prekročenia právomocí, pretože rozhodujúce kompetencie v zahraničnopolitickej oblasti patria podľa jeho názoru v duchu súčasnej legislatívy prezidentovi, a nie vláde. Dancilová sa mala navyše dopustiť zverejnenia úradného tajomstva a uvedenia nesprávnych údajov, keď v televíznych vyjadreniach hovorila o vládnom memorande týkajúcom sa možného presťahovania zastupiteľského úradu v Izraeli, aj keď to rezort diplomacie vníma ako tajný materiál.

Orban podal pre zverejnenie úradného tajomstva trestné oznámenie aj na Dragneu, ktorý ako predseda vládnej strany informoval ako prvý o obsahu utajeného memoranda. Už pre korupčné kauzy trestne stíhaný líder PSD to však označil za nezmysel. Menej závideniahodná je však situácia pre rumunskú premiérku, ktorá na rozdiel od predsedu strany nie je členkou parlamentu a nedisponuje tak imunitou a proti ktorej sú navyše obvinenia podstatne vážnejšieho charakteru, vyplýva zo správy tlačovej agentúry APA.

Najvyšší rumunskí ústavní činitelia - prezident Klaus Iohannis a premiérka Viorica Dancilová - iba pred dvoma dňami konzultovali v  Bukurešti otázku prípadného presunu veľvyslanectva ich krajiny v Izraeli do Jeruzalema. Z tlačového komuniké úradu hlavy štátu však nevyplynulo, či sa obe strany zhodli na jednotnom postoji k tejto otázke.

Prezident, z ktorého iniciatívy sa konzultácie uskutočnili, zdôraznil, že zahraničná politika krajiny môže slúžiť výlučne jej záujmom a Rumunsko si kredit u americkej strany, v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii môže zachovať iba ak neodkladne ukončí vnútropolitické napätie s koreňmi v zahraničnej politike.

Iohannis upozornil rumunský vládny kabinet, že v zahraničnej politike krajiny sú neprekročiteľné hranice, ktoré doteraz bez ohľadu na politickú orientáciu nikto nenarušil. Podľa jeho slov by vyvolalo obavy a znepokojenie, ak by rumunská zahraničná politika rezignovala na vyváženosť, dôslednosť a vypočítateľnosť. Aj účastníci schôdzky z radov vlády, ktorými boli popri premiérke i šéf diplomacie Teodor Melešcanu a vicepremiérka pre strategické partnerstvá Ana Birchallová, podčiarkli význam lojality pri spolupráci jednotlivých štátnych inštitúcií.

Viac o téme: ObvineniaPremiérkaVelezradaRumunskoViorica Dancila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu