Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarský týždenník o Orbánovi: O kresťanskej demokracii jednoducho klame

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána zmenila svoju doterajšiu ideológiu, keď namiesto budovania "neliberálnej" demokracie teraz už hlása prípravu "klasickej" kresťanskej demokracie. Pripomenul to vo štvrtok týždenník Heti Világgazdaság, podľa ktorého však Orbánov kabinet v tejto otázke jednoducho klame.

"Nová vláda a Orbán prehlbujú centralizáciu, veľmi dôrazne vyzdvihujú národ a pojem národného štátu," konštatuje týždenník a dodáva, že kresťanská demokracia nie je zadobre s nacionalizmom. Princípom kresťanskej demokracie ale protirečí aj centralizácia a zastrašovanie občianskych organizácií, zdôrazňuje Heti Világgazdaság.

Nová maďarská vláda bude namiesto liberálnej demokracie budovať modernú kresťanskú demokraciu 21. storočia, povedal vo štvrtok 10. mája v parlamente po zvolení staronový maďarský premiér Viktor Orbán. Ministerský predseda pripomenul, že Maďarsko dosiahlo úspechy aj vďaka tomu, že otvorene hlásalo koniec etapy liberálnej demokracie.

"Liberálna demokracia nebola schopná ochrániť dôstojnosť, slobodu a bezpečnosť ľudí, ale ani zachovať kresťanskú kultúru. Namiesto liberálnej demokracie staviame modernú kresťanskú demokraciu 21. storočia, ktorá ubráni rovnocennosť muža a ženy, tradičný model rodiny, brzdí antisemitizmus, chráni našu kresťanskú kultúru a poskytne šancu pre zachovanie a rozvoj maďarského národa," povedal vtedy Orbán.

Viac o téme: MaďarskoBudapešťViktor OrbánHeti Világgazdaság
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu