Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Podľa výboru senátu malo Rusko prsty v prezidentských voľbách, keď vyhral Trump

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Výbor amerického Senátu pre kontrolu tajných služieb súhlasí s posudkom spravodajských služieb z roku 2017, podľa ktorého Rusko zasiahlo do posledných prezidentských volieb v USA v roku 2016 s cieľom poškodiť demokratickej kandidátke Hillary Clintonovej a pomôcť republikánovi Donaldovi Trumpovi.

Vyplýva to zo stredajšieho vyhlásenia šéfa senátneho výboru pre kontrolu tajných služieb Richarda Burra. Jeho zamestnanci strávili 14 mesiacov "preskúmaním prameňov, obchodov a analytickou prácou a nevidíme žiadny dôvod spochybniť tieto závery".

Citované stanovisko je podľa agentúry AP v rozpore so stanoviskom výboru Snemovne reprezentantov pre kontrolu tajných služieb, ktorý síce s väčšinou správy súhlasil, v apríli však uviedol, že tajné služby pri posudzovaní zámerov ruského prezidenta Vladimira Putina "nepoužili správne analytické postupy". Členovia tohto výboru súhlasili, že Putin mal v úmysle poškodiť Clintonovej, jeho zámerom však podľa nich nebola pomoc Trumpovi.

Výbor Snemovne reprezentantov dospel v apríli k záveru, že Rusko sa síce počas kampane pred prezidentskými voľbami pokúšalo prostredníctvom kybernetických útokov a sociálnych médií zasiať v Spojených štátoch semeno sváru, avšak nejestvujú dôkazy, že by sa volebný štáb prezidenta Donalda Trumpa vedome spriahol s Moskvou.

Viac o téme: Prezidentské voľbyRuskoDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu