Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Savčenková napísala list Putinovi: Ak povolí výmenu väzňov, pôjde sedieť do Ruska

Nadija Savčenková
Nadija Savčenková (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Bývalá ukrajinská vojačka a súčasná poslankyňa Nadija Savčenková, obvinená z plánovania teroristického útoku a prevratu, oznámila, že napísala list ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi so žiadosťou o odblokovanie procesu výmeny väzňov. Informovala o tom v stredu agentúra Ukrinform.

Savčenková podľa vlastných slov pochybuje o tom, že by bola zaradená na zoznam výmeny väzňov. Privítala však zaradenie bývalého vyjednávača pri výmene väzňov Volodymyra Rubana na tento zoznam. Verí, že práve táto okolnosť odblokuje celý proces. Za jeho zablokovanie je podľa nej zodpovedná Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Podľa agentúry UNIAN Savčenková taktiež vyhlásila, že je pripravená odsedieť si 22 rokov v ruskom väzení výmenou za prepustenie 60 väzňov, ktorých zadržiava Rusko.

"Ak vymenia za mňa 60 ukrajinských väzňov a krymských Tatárov, ktorí sú držaní v ruských väzniciach, budem súhlasiť s tým, že si odsedím 22 rokov v ruskom väzení," uviedla Savčenková, ktorá sa stala v minulosti ukrajinskou národnou ikonou po tom, ako bola väznená takmer dva roky v Rusku. Kyjevský okresný súd 15. mája 2018 predĺžil Savčenkovej väzbu do 13. júla, a to bez možnosti prepustenia na kauciu.

Viac o téme: ParlamentZbraneNadija Savčenková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu