Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ťažký osud najstaršej a najnešťastnejšej ženy (128): Neprežila jediný pekný deň, boží trest

Koku Istambulová
Koku Istambulová (Zdroj: profimedia.sk)

GROZNYJ - Koku Istambulová z Čečenska je neoficiálne najstaršou žijúcou ženou na našej planéte. Svoje blížiace sa 129. narodeniny však považuje za trest. Tvrdí, že v celom svojom živote nemala jediný šťastný deň a netuší, ako sa jej podarilo dosiahnuť taký vysoký vek.

FOTO Toto je najstarší žijúci muž na svete: Neuveríte, čo ho drží pri živote

Istambulová, ktorá sa vyhýba mäsu, ale miluje fermentované mlieko, verí, že je jednoducho "božou vôľou" to, že sa má budúci mesiac dožiť 129 rokov. V dokladoch má totiž uvedený dátum narodenia 1. jún 1889. Ak by bol tento údaj správny, žena už ako 27-ročná zažila zosadenie cára Mikuláša II., v 56 rokoch koniec druhej svetovej vojny, a ako 102-ročná rozpad Sovietskeho zväzu.

Na otázku, ako je možné, že sa dožila takého vysokého veku, Istambulová odpovedala, že pre to neurobila nič zvláštne. Podľa nej dlhožijúci ľudia športujú, alebo sa inak stravujú, udržiavajú sa fit, ale ona nemá potuchy, prečo je ešte stále na svete.

"V živote som nemala jediný šťastný deň. Vždy som tvrdo pracovala, kopala som v záhrade. Som unavená. Dlhý život nie je pre mňa boží dar, ale trest," posťažovala sa babička, ktorá je stále schopná chôdze a dokáže sa sama aj najesť, no už jej dobre neslúži zrak. V minulosti prišla o niekoľko detí, vrátane syna, ktorý zomrel ako šesťročný. Príbuzní hovoria, že jej posledná dcéra Tamara zomrela pred piatimi rokmi, vo veku 104 rokov.

"Prežila som ruskú občiansku vojnu (po boľševickej revolúcii), druhú svetovú vojnu, deportáciu nášho národa v roku 1944 a dve čečenské vojny. A teraz som si istá, že môj život nebol šťastný. Pamätám si nemecké tanky, ktoré zničili náš dom. Bolo to strašidelné," uviedla podľa denníka The Sun žena.

Po tom, čo Stalin obvinil Čečencov zo spolupráce s nacistami, bola jej rodina deportovaná do Kazachstanu. "Boli sme v exile aj na Sibíri, ale v Kazachstane sme cítili, ako nás Kazaši nenávideli. Každý deň som snívala o návrate domov. Práca v mojej záhrade mi pomohla zbaviť sa smutných myšlienok, ale moja duša vždy chcela domov," dodala Istambulová.

"Pri pohľade na môj nešťastný život by som si želala zomrieť ako mladá. Celý život som pracovala. Nemala som čas na odpočinok alebo zábavu. Buď sme okopávali pôdu, alebo sme sadili melóny. Už nežijem, len sa plazím životom," hovorí smutne žena, ktorej dokumenty sa stratili počas druhej čečenskej vojny.

Dôchodkový fond tvrdí, že v Rusku je 37 ľudí starších ako 110 rokov, ale všetky tieto tvrdenia, vrátane Kokuinho, nie je možné overiť kvôli nedostatku spoľahlivých písomných záznamov o narodení alebo ranom detstve. Väčšina z nich tak ako Koku žije na Kaukaze.

Od smrti 117-ročnej Japonky Nabi Tajimaovej minulý mesiac je najstaršou ženou na svete Chiyo Miyaková, narodená 2. mája 1901 tiež v Japonsku. Najviac sa oficiálne zatiaľ dožila Jeanne Calmentová z Francúzska, ktorá v roku 1997 zomrela vo veku 122 rokov a 164 dní.

Viac o téme: ŽenaNajstaršiaČečenskoRuskaKoku Istambulová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu