Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Taliban zaútočil na západoafganské mesto Faráh: Prudké boje, počet obetí môže pribúdať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photos/Rahmatullah Nikzad)

FARÁH - Bojovníci z militantného afganského hnutia Taliban zaútočili v noci na utorok na mesto Faráh ležiace na západe Afganistanu. Informovala o tom agentúra DPA.

Boje v meste Faráh, ktoré je metropolou rovnomennej západoafganskej provincie, vypukli približne o 02.00 h miestneho času (pondelok 23.30 h SELČ), keď militanti z Talibanu vo veľkom počte zaútočili na mesto z niekoľkých smerov. Člen provinčnej rady Muhammad Núrzaj uviedol, že talibovia dobyli štyri kontrolné stanovištia afganských bezpečnostných síl v okolí mesta, avšak počet obetí zatiaľ nie je známy, pretože v meste stále prebiehajú prudké boje.

"Z provincie Herát už vyslali do Faráhu komando špeciálnych síl, to však na miesto určenia zatiaľ nedorazilo," povedal Núrzaj. Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid zverejnil na Twitteri video na ktorom vidno postupujúcich militantov, pričom v pozadí sa ozýva streľba z ručných zbraní. Talibovia údajne podpálili v meste viacero strážnych veží a bližšie nešpecifikovaný komplex.

Taliban vystupňoval útoky v celom Afganistane po 25. apríli, keď ohlásil svoju každoročnú jarnú ofenzívu, pričom z rúk vládnych síl dobyli jeho bojovníci najmenej tri okresy. Boje medzi Talibanom a afganskými bezpečnostnými silami si od konca apríla vyžiadali desiatky obetí na životoch. 

Viac o téme: AfganistanTalibanFaráh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu