Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sledujeme NAŽIVO: Nepokoje v pásme Gazy pokračujú, medzi mŕtvymi sú aj deti

Protesty v Gaze Zobraziť galériu (5)
Protesty v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

GAZA - Po tom, čo v Jeruzaleme v pondelok slávnostne otvorili veľvyslanectvo Spojených štátov presťahované z Tel Avivu, to v pohraničnej oblasti medzi Izraelom a pásmom Gazy vrie. O život prišlo 59 Palestínčanov, vrátane šiestich maloletých, ktorí zomreli následkom izraelskej streľby. Medzi obeťami je aj osemmesačné dievčatko, ktorá sa nadýchalo slzného plynu. Ďalších viac ako 2770 Palestínčanov bolo zranených, pričom každý druhý utrpel strelné poranenia. Prinajmenšom 130 ľudí je v kritickom stave. Nepokojne pokračujú aj dnes.

Dnes si Palestínčania pripomínajú nakbu (katastrofu), čo je termín, ktorým označujú udalosti po vzniku Izraela, kedy počas prvej arabsko-izraelskej vojny v roku 1948 z nového štátu utiekli alebo boli vyhnané státisíce Palestínčanov.

Palestínska vláda sídliaca v Predjordánsku sa rozhodla podať na Medzinárodnom trestnom súde (ICC) v Haagu sťažnosť voči Izraelu, ktorý obvinila zo spáchania vojnových zločinov v súvislosti s výstavbou židovských osád na okupovanom západnom brehu rieky Jordán.

Uviedol to v pondelok podľa agentúry AP bývalý generálny tajomník výkonného výboru Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) Sáib Iríkát. K tomuto rozhodnutiu došlo podľa jeho slov po pondelkovom stretnutí palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása s vysokými predstaviteľmi z OOP. 

Stalo sa tak po tom, ako v Jeruzaleme slávnostne otvorili veľvyslanectvo Spojených štátov presťahované z Tel Avivu. To vyvolalo protesty Palestínčanov v pohraničnej oblasti medzi Izraelom a pásmom Gazy, ktoré v pondelok potlačila izraelská armáda. Násilnosti si vyžiadali podľa predstaviteľov palestínskeho ministerstva zdravotníctva, ktorých citovala stanica Sky News, najmenej 59 mŕtvych a približne 2771 zranených. Po nadýchaní sa slzotvorného plynu zomrelo osemmesačné dievčatko.

Protesty v Turecku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

Iríkát, ktorý je aj jedným z hlavných poradcov Abbása, uviedol, že sťažnosť bola na oficiálne podanie na súd pripravená "okamžite". Agentúra AP dodáva, že žaloba Palestínčanov na Izrael za údajné spáchanie vojnových zločinov predznamenáva prudké zhoršenie čoraz napätejších vzťahov medzi oboma stranami, dodáva agentúra AP.

Erdogan obvinil Izrael z genocídy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v súvislosti s dianím v pásme Gazy obvinil v pondelok Izrael z genocídy. Vyhlásil to v deň, kedy desiatky palestínskych demonštrantov zastrelili príslušníci izraelskej armády v blízkosti hraníc medzi pásmom Gazy a Izraelom, píše agentúra Anadolu. 

"Izrael uskutočňuje genocídu. Preklínam túto ľudskú drámu a genocídu bez ohľadu na to, z ktorej strany pochádza, či z Ameriky alebo Izraela," povedal Erdogan počas návštevy Británie. Turecký prezident tiež v krajine v súvislosti s úmrtiami vyhlásil trojdňový smútok a v Istanbule na piatok zorganizoval veľký pochod. 

Protesty v Turecku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

Izraelská armáda potlačila v pondelok násilné protesty Palestínčanov v pohraničnej oblasti medzi Izraelom a pásmom Gazy, ktoré je pod kontrolou palestínskeho militantného hnutia Hamas. Násilnosti si vyžiadali podľa predstaviteľov palestínskeho ministerstva zdravotníctva, ktorých citovala stanica Sky News, najmenej 58 mŕtvych a približne 2771 zranených. 

Stalo sa tak po tom, ako v Jeruzaleme slávnostne otvorili veľvyslanectvo Spojených štátov presťahované z Tel Avivu. Turecko medzitým v reakcii na presun amerického veľvyslanectva v Izraeli povolalo na konzultácie do Ankary svojich veľvyslancov z Washingtonu a Tel Avivu. Uviedol to hovorca tureckej vlády Bekir Bozdag, ktorý podľa Anadolu dodal, že turecký parlament ohľadom diania v Gaze zvolá zasadnutie. Postup Izraela v pásme Gazy v Turecku odsúdila aj sekulárna opozícia, kurdské skupiny, ľavicové kruhy, ako aj vláda a islamistické organizácie. 

Protestujúci v Istanbule pálili americké a izraelské vlajky

Tisíce ľudí protestovali v sobotu v uliciach Istanbulu proti rozhodnutiu Spojených štátov premiestniť americké veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema, pričom pálili americké a izraelské vlajky. Protestujúci tiež odsúdili násilné strety na hraniciach medzi Izraelom a pásmom Gazy, ktoré si vyžiadali veľký počet obetí, napísala agentúra AP. 

Protesty v Turecku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

Demonštranti počas pochodu niesli transparenty s nápismi, ako napríklad "Jeruzalem patrí moslimom" a skandovali heslá volajúce po svätej vojne a umučení.  Pochod zvolala turecká humanitárna organizácia IHH. AP pripomenula, že v roku 2010 bolo na palube lode IHH pri zásahu izraelského komanda zabitých deväť aktivistov. Loď bola súčasťou šesťčlennej flotily smerujúcej s humanitárnou pomocou do pásma Gazy.

USA zablokovali návrh na nezávislé vyšetrovanie 

Spojené štáty zablokovali v noci nadnes v Bezpečnostnej rade OSN návrh na zaujatie spoločného stanoviska k násiliu v pásme Gazy. V návrhu bola zahrnutá aj požiadavka na nezávislé vyšetrovanie okolností vlny násilia, pri ktorom v pondelok prišlo o život najmenej 58 Palestínčanov. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Bezpečnostná rada mala o návrhu pôvodne diskutovať v utorok, pričom o situácii mal informovať aj osobitný koordinátor OSN pre Blízky východ Nikola Mladenov. V pásme Gazy a Predjordánsku medzitým začal trojdňový smútok za obete násilia. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyhlásil na utorok generálny štrajk. 

Protesty v pásme Gazy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

Čína vyzýva Izrael na zdržanlivosť v pásme Gazy

Čína vyzvala v utorok Izrael na zdržanlivosť v pohraničnej oblasti s pásmom Gazy. Urobila tak deň po tom, ako počas protestu prišlo o život 59 Palestínčanov.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lu Kchang uviedol, že Čína "je proti násilným aktom zameraným na nevinných ľudí" a naliehavo vyzýva všetky strany, aby sa vyhli eskalovaniu napätia. "Čína vyjadruje veľké znepokojenie nad veľkým počtom obetí v dôsledku násilných konfliktov v pásme Gazy," konštatoval Lu Kchang.

Peking podľa neho verí v riešenie založené na princípe dvoch štátov a v to, že štatút Jeruzalema by mal byť vyriešený prostredníctvom dialógu medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi v súlade s relevantnými rezolúciami Organizácie Spojených národov.

Viac o téme: GenocídaTureckoIzraelPalestínaGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu