Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mimoriadna situácia v Gaze: NAŽIVO O život prišlo 52 Palestínčanov, zásadný krok USA

Ilustračné foto Zobraziť galériu (12)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

GAZA - Pri stretoch s izraelskými vojakmi na hranici medzi Izraelom a Pásmom Gazy zahynulo dnes 52 Palestínčanov. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva v Gaze. Ide o najkrvavejší deň od vojny medzi radikálnym palestínskym hnutím Hamas a židovským štátom v roku 2014, píšu izraelské médiá. Ďalších viac ako 2200 ľudí utrpelo zranenia.

Pri ostrej izraelskej streľbe utrpelo zranenia približne 500 Palestínčanov. Podľa izraelskej armády boli traja Palestínčania zabití, keď sa snažili umiestniť pri pohraničnom plote výbušné zariadenie. Na protestoch sa zúčastnilo viac ako 35.000 Palestínčanov, uviedla armáda s tým, že demonštranti hádžu na vojakov zápalné bomby, kamene a iné predmety.

Medzi nimi je aj jeden novinár. Masové protesty Palestínčanov proti blokáde pásma Gazy si od konca marca tohto roka vyžiadali už približne 60 obetí. Protesty Palestínčanov sú namierené proti pozemnej, vzdušnej a námornej blokáde pásma Gazy, ako aj proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme, naplánovanému na pondelňajšie popoludnie. Izrael varoval v pondelok obyvateľov pásma Gazy, aby sa počas plánovaných hromadných protestov nepribližovali k izraelským hraniciam, lebo tým môžu ohroziť svoje zdravie alebo život.

Mimoriadna situácia v Gaze:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Khalil Hamra)

 

USA oznámili presun do Jeruzalema

Spojené štáty vyhlásili svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme za otvorené, oznámila agentúra Reuters. Na mieste popoludní začal slávnostný ceremoniál presunu ambasády v Izraeli z Tel Avivu, na ktorom má prehovoriť poradca prezidenta Donalda Trumpa a jeho zať Jared Kushner.
 
V Jeruzaleme sa podľa agentúry AFP otvorenia ambasády zúčastňujú stovky amerických a izraelských činiteľov. Z USA na slávnostnej akcii už v nedeľu priletela početná delegácia, ktorej členmi sú okrem Kushnera jeho žena a Trumpová dcéra Ivanka, minister financií Steven Mnuchin a dvanásť členov Kongresu.

Protesty Palestínčanov sú namierené proti pozemnej, vzdušnej a námornej blokáde pásma Gazy, ako aj proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme, naplánovanému na pondelňajšie popoludnie.

Trump vo videoposolstve uviedol, že USA zostávajú "plne oddané" snahe o dosiahnutie trvalej blízkovýchodnej mierovej dohody. "Izrael je suverénny národ s právom určiť si svoje hlavné mesto, ale my sme mnoho rokov nedokázali uznať to, čo je zrejmé," konštatoval šéf Bieleho domu, ktorý sľuboval presťahovanie ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema vo svojej prezidentskej kampani.

Netanjahu v prejave na slávnosti ocenil "odvahu" Trumpa, ktorý dodržal svoj sľub presťahovať ambasádu. "Prezident Trump, tým, že ste uznali históriu, robíte históriu. Nemáme lepších priateľov vo svete," uviedol s tým, že Izrael dúfa v mierovú budúcnosť so svojimi susedmi. "Pravda je taká, že Jeruzalem bol a vždy bude hlavným mestom židovského národa, hlavným mestom židovského štátu," zdôraznil podľa agentúry AP. 

Jared Kushner, Trumpov hlavný poradca pre Blízky východ, uviedol, že Palestínčania zúčastňujúci sa na protestoch "sú súčasťou problému, a nie súčasťou riešenia". Dodal, že "cesta k mieru sa začala uznaním pravdy zo strany silnej Ameriky".      

Mimoriadna situácia v Gaze:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Khalil Hamra)

Na účasť na pochode "milióna" Palestínčanov na izraelských hraniciach vyzývali aj amplióny na mešitách, spred ktorých organizátori autobusmi a nákladnými autami zvážali ľudí do pohraničia. Od marca prišlo pri zásahoch izraelských bezpečnostných síl proti demonštrantom o život 44 Palestínčanov a ďalších 1800 ich utrpelo zranenia.

Izrael "zasiahne proti akémukoľvek pokusu o poškodenie bezpečnostného plota alebo proti pokusom o ohrozenie zdravia príslušníkov izraelských ozbrojených síl," uvádza sa na letákoch, ktoré v pondelok nad pásmom Gazy zhadzovali lietadlá izraelských vzdušných síl.

Obvinili hnutie Hamas

Izraelská armáda obvinila radikálne hnutie Hamas, ktoré v Pásme Gazy vládne, z podnecovania protestov s cieľom prelomiť hraničný plot, a varovala, že proti demonštrantom, ktorí sa hranicu pokúsia prekročiť, použije ostrú muníciu. Palestínčania v Gaze manifestujú od konca marca za koniec blokády enklávy a za možnosť vrátiť sa na územia, ktoré boli predtým domovom ich predkov, ale ktoré sa teraz nachádzajú v Izraeli. Protesty sa doteraz väčšinou konali v piatok. Dnes sa ale v súvislosti s otvorením amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme očakávajú doteraz najväčšie nepokoje.
 
Mimoriadna situácia v Gaze:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)
 
Liga arabských štátov kvôli presťahovaniu americkej misie z Tel Avivu zvolala na stredu svoje mimoriadne zasadnutie, oznámila agentúra MENA. Niekoľko tisíc Palestínčanov protestuje na niekoľkých miestach okolo izraelskej hranice a malé skupinky sa snažia dostať k bariére stráženej izraelskými vojakmi na mieste demonštranti takisto zapaľovali pneumatiky. Izrael prostredníctvom letákov Palestínčanov varoval, že vojaci zakročia proti komukoľvek, kto sa pokúsi dostať cez hranicu. Radikálne hnutie Hamas, ktoré v Gaze vládne, už skôr oznámilo, že na dnešnú protestnú akciu očakáva desiatky tisíc ľudí, a naznačilo, že sa demonštranti pokúsia prelomiť hranicu.
 

Plot ako symbol železnej opony

Izraelský minister školstva Naftali Bennett v rozhovore pre izraelský rozhlas povedal, že Izrael bude k hraničnému plotu v Gaze pristupovať ako k železnej opone a každého, kto sa k nemu priblíži, bude považovať za teroristu. Izrael sa stal terčom medzinárodnej kritiky za používanie ostrých nábojov pri streľbe na palestínskych demonštrantov. Zabitých pri protestoch doteraz podľa Reuters bolo 61 Palestínčanov, vrátane novinárov a mladistvých, a ani jeden izraelský občan. Izrael trvá na tom, že má právo sa brániť, a tvrdia, že nejde o neprimerané reakcie ozbrojených síl.
 
Mimoriadna situácia v Gaze:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)
 
Arabská agentúra MENA dnes s odkazom na arabského diplomata informovala, že Liga arabských štátov zvolala svoje mimoriadne zasadnutie. Stredajšieho rokovania sa podľa agentúry zúčastnia veľvyslanci členských štátov pri organizácii a riešiť sa bude otázka "nelegálneho rozhodnutia Spojených štátov presunúť ambasádu do Jeruzalema".
 
Mimoriadna situácia v Gaze:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana/Majdi Mohammed)
 
Jeruzalem je najžhavejším bodom izraelsko-palestínskeho konfliktu. Palestínčania chcú ako svoju metropolu prevažne arabsky hovoriacu východnú časť mesta, ktorú Izrael obsadil v roku 1967 a neskôr anektoval. Izraelská vláda ale považuje Jeruzalem za nedeliteľné hlavné mesto židovského štátu.
 

Trumpov postoj je už známy

Trump vlani v decembri oznámil, že Spojené štáty považujú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a že tam bude presunutá americká ambasáda. Úrad má byť oficiálne otvorený dnes popoludní pri príležitosti 70. výročia vyhlásenia nezávislého Izraela. V Jeruzaleme boli v dôsledku očakávaného otvorenia veľvyslanectva posilnené bezpečnostné opatrenia. Ráno bolo okolo nového zastupiteľstva zablokovaných niekoľko ciest, ktoré budú opäť sprevádzkované neskôr popoludní. Okolie objektu bude počas otváracieho ceremoniálu strážiť až 1000 policajtov.
 
Mimoriadna situácia v Gaze:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Majdi Mohammed)
 
USA tiež vyslali ďalších príslušníkov námorníctva na svoje základne na Blízkom východe. Dôvodom sú podľa izraelského denníka The Times of Israel obavy z eskalácie napätia v dôsledku otvorenia veľvyslanectva v Jeruzaleme.
 
Mimoriadna situácia v Gaze:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana/Majdi Mohammed)
 
Pre veľvyslanectvo bol vyčlenený priestor v súčasnom objekte amerického konzulátu. Pred budovou boli vysadené červené a biele kvety do pruhov americkej vlajky s modrými kvetmi v hornom rohu. Na budovy a mestské autobusy bolo umiestnených 150 billboardov s heslami oslavujúcimi Trumpa.
 

Rusko kritizuje

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov v pondelok kritizoval rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa presťahovať veľvyslanectvo USA z Tel Avivu do Jeruzalema ako "krátkozraké". Podľa neho to len vyvolá ďalšie napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi.
 
Bogdanov v rozhovore pre agentúru Interfax uviedol, že toto rozhodnutie "ide proti postoju väčšiny medzinárodného spoločenstva". Obvinil USA z "ostrej eskalácie okolo Gazy" a povedal, že presťahovanie americkej ambasády "by mohlo vyvolať potýčky veľkého rozsahu medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi a spôsobiť čoraz vyšší počet obetí".
 
Mimoriadna situácia v Gaze:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana/Majdi Mohammed)
 
Rozhodnutie presťahovať veľvyslanectvo USA do Jeruzalema kritizovala v pondelok podľa agentúry AP aj Liga arabských štátov (LAŠ). Organizácia sídliaca v egyptskej Káhire vyzvala medzinárodné spoločenstvo na vyjadrenie nesúhlasu s týmto "nespravodlivým rozhodnutím" a pretrvávajúcou "izraelskou okupáciou" mesta. Tento krok nazvala "nehoráznym útokom na city Arabov a moslimov" a "vážnym porušením zásad medzinárodného práva", ktoré destabilizuje región.
 
Veľvyslanectvo Spojených štátov sa oficiálne presunie z Tel Avivu do Jeruzalema v pondelok popoludní. Budova veľvyslanectva je súčasťou areálu amerického konzulátu v Jeruzaleme. Slúžiť bude ako dočasné sídlo amerického veľvyslanca v Izraeli Davida Friedmana a niekoľkých diplomatov dovtedy, kým USA nevybudujú stále sídlo ambasády. Tento proces podľa očakávania potrvá niekoľko rokov.
 

Erdogan odmieta rozhodnutie Američanov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyhlásil, že Spojené štáty stratili svoju úlohu sprostredkovateľa v sporoch na Blízkom východe. Vyjadril sa tak v deň, keď sa Washington pripravuje oficiálne presťahovať svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema. V prejave v britskom think-tanku Chatham House v Londýne zopakoval, že odmieta rozhodnutie USA uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.
 
Mimoriadna situácia v Gaze:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana/Majdi Mohammed)
 
V inom vyhlásení, ktoré vydal ešte v nedeľu večer, Erdogan podľa agentúry AP uviedol, že USA si nevážia "právo a spravodlivosť" a ignorujú medzinárodné spoločenstvo. Podľa neho je presťahovanie veľvyslanectva do Jeruzalema krokom, ktorý predstavuje "odmenu" izraelskej vláde, aj keď to podkopáva úsilie na vyriešenie desaťročia trvajúceho konfliktu a trestá Palestínčanov. 
 
Mimoriadna situácia v Gaze:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana/Majdi Mohammed)
 
"Dejiny a ľudstvo nikdy neodpustia krivdy spáchané na našich palestínskych bratoch," uviedol turecký prezident vo vyhlásení. Erdogan začal v nedeľu trojdňovú návštevu Británie, ktorú označil za "spojenca, strategického partnera a skutočného priateľa" Ankary.
 
Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril veľké znepokojenie nad vysokým počtom Palestínčanov, ktorí v pondelok prišli o život. Zdôraznil, že udalosti poukazujú na potrebu pre politické riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. "Neexistuje plán B pre riešenie na princípe dvoch štátov, v rámci ktorého Izraelčania a Palestínčania môžu žiť v mieri, so zaistenou vzájomnou bezpečnosťou a za plnej spolupráce s medzinárodným spoločenstvom," dodal Guterres.
 
Šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Federica Mogheriniová vyzvala Izrael, aby rešpektoval "princíp primeranosti pri používaní sily". Uviedla, že všetci by mali konať "s maximálnou zdržanlivosťou s cieľom vyhnúť sa ďalším stratám na životoch" a konštatovala, že "Izrael musí rešpektovať právo na pokojný protest". Rovnako vyhlásila, že palestínske hnutie Hamas musí zabezpečiť, aby boli demonštranti v Gaze pokojní a "nesmú ich zneužívať na iné ciele".
 

Streľbu odsúdili

Egypt odsúdil v pondelok smrť desiatok palestínskych demonštrantov, ktorých zastrelili príslušníci izraelskej armády v blízkosti hraníc medzi pásmom Gazy a Izraelom. Ministerstvo zahraničných vecí v Káhire vydalo v pondelok vyhlásenie, v ktorom odsúdilo "použitie sily proti mierovým pochodom". Varovalo taktiež pred "negatívnymi dôsledkami takejto vážnej eskalácie na palestínskych okupovaných územiach".
 
V stanovisku sa nespomína pondelňajšie otvorenie amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme, ktoré sa tam presťahovalo z Tel Avivu, upozornila agentúra AP. Násilné strety na hraniciach medzi Izraelom a pásmom Gazy s veľkým počtom obetí odsúdil v pondelok aj hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. "Ďalšie temné miesto, ďalšie zločiny boli pridané na izraelský múr hanby," napísal Ibrahim Kalin na Twitteri na margo pondelňajšieho násilia. Kritizoval tiež medzinárodné spoločenstvo za "mlčanie tvárou v tvár tomuto systematickému barbarstvu". "Palestína nie je sama. Jeruzalem nie je sám," dodal.
 
Turecké ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo prostredníctvom vyhlásenia presun amerického veľvyslanectva v Izraeli a uviedlo, že Spojené štáty porušili medzinárodné právo a zničili mierový proces. "Odsudzujeme masaker vykonaný izraelskými bezpečnostnými silami, povzbudenými týmto krokom, voči Palestínčanom zúčastňujúcim sa na pokojných demonštráciách," píše sa vo vyhlásení. Minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu označil postup Izraela za "štátny teror".
 
Organizácia islamskej spolupráce (OIC), najväčší orgán združujúci moslimské krajiny na svete, "ostro odmieta a odsudzuje žalostný čin" Bieleho domu presťahovať americké veľvyslanectvo v Jeruzaleme z Tel Avivu do Jeruzalema, uvádza sa v pondelňajšom vyhlásení. Podľa tohto 57-členného orgánu je presťahovanie veľvyslanectva "útokom na historické, zákonné, prirodzené a národné práva palestínskeho ľudu". Američania sa tak dopustili "urážky medzinárodného mieru a bezpečnosti".
 
Ceremoniál otvorenia novej ambasády v Jeruzaleme začal v pondelok americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman. Medzi prítomnými boli aj poradcovia prezidenta USA Donalda Trumpa - Jared Kushner s manželkou Ivankou Trumpovou - a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Palestínske zdravotnícke zdroje medzičasom aktualizovali tragickú bilanciu pondelňajšej streľby na hranici pásma Gazy s Izraelom na 52 mŕtvych. Počet zranených sa vyšplhal na 1200. Na protestoch sa zúčastnilo viac ako 35.000 Palestínčanov.
Viac o téme: StreľbaGazaPalestínčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu