Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Páchateľ z Paríža na videu údajne prisahal vernosť vodcovi Daeš, polícia vypočúva jeho rodičov

Chamzat Azimov
Chamzat Azimov (Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus, Wladia Drummond)

PARÍŽ - Tlačová agentúra Daeš zverejnila video, na ktorom by mohol byť muž podozrivý zo sobotňajšieho útoku nožom v centre Paríža, ako prisahá vernosť vodcovi tejto extrémistickej organizácie abú Bakrovi Baghdádímu. Informovala o tom agentúra AP.

Na videozáznam upozornila súkromná americká organizácia SITE Intelligence Group, ktorá sa špecializuje na monitorovanie džihádistickej propagandy. Páchateľa parížskeho útoku pri jeho sobotňajšom besnení zastrelila polícia po tom, ako pobodal piatich ľudí, jedného z nich smrteľne.

Francúzske úrady uviedli, že útočník bol 20-ročný francúzsky občan Chamzat Azimov narodený v ruskej republike Čečensko. Nemohli však potvrdiť, či ide o osobu z približne dvojminútového videa, ktoré zverejnila agentúra Amák pravdepodobne až po páchateľovom zabití.

Muž na videu hovorí po francúzsky, pričom tvár má okrem očí zakrytú. Obviňuje Francúzsko za jeho úlohu v medzinárodnej koalícii, ktorá pod vedením USA bojuje proti Daeš. "Ak chcete, aby sa [útoky] skončili, vyviňte tlak na vládu," uvádza muž na videu. Okrem toho vyzýva moslimov v Európe, aby "podnikali akcie v krajine neveriacich", ak nemôžu vycestovať do rozpadajúceho sa kalifátu v Iraku a Sýrii, ktorý rozdrvili koaličné sily.Organizácia SITE Intelligence Group nedokázala overiť autenticitu videozáznamu. 

Americký prezident Donald Trump v nedeľu na Twitteri uviedol, že najnovší útok v Paríži ho veľmi zarmútil. "V určitom okamihu si štáty budú musieť otvoriť oči a zistiť, čo sa naozaj deje," napísal. "Tento druh choroby a nenávisti nie je kompatibilný s milujúcou, pokojnou a úspešnou krajinou! Je potrebné urobiť zmeny v našom myšlienkovom procese, ktorý sa týka teroru."

Podľa agentúry DPA nie je celkom jasné, čo mal Trump na mysli. Jeho vláda sa však usilovala zakázať vstup do USA ľuďom z rôznych krajín s moslimskou väčšinou a Trump často spájal moslimských migrantov s terorizmom, pripomína DPA. 

Polícia stále vypočúva rodičov a priateľa útočníka z Paríža

Francúzska polícia naďalej vypočúva rodičov a priateľa mladého muža čečenského pôvodu, ktorý v sobotu nožom útočil na ľudí v centre Paríža. Spravodajský portál LCI informoval, že rodičia Khamzata Azimova pred vyšetrovateľmi vypovedali, že ich syn bol málo praktizujúcim moslimom. Jeho čin je pre nich preto šokom. 

Dodali, že v sobotu, v deň útoku, Azimov odišiel z bytu rodiny v 18. parížskom obvode okolo 16.00 h, pričom si zobral len mobil. Ten sa zatiaľ nepodarilo nikde nájsť, spresnil portál LCI. Polícia stále zadržiava aj Azimovovho priateľa Abdoula Hakima Anaieva, ktorý je podľa LCI tiež čečenského pôvodu. 

Anaiev pred vyšetrovateľmi uviedol, že atentáty neschvaľuje. Označil sa za praktizujúceho, ale umierneného moslima, Dodal, že Azimov bol jeho priateľom, ale v kontakte neboli už niekoľko týždňov. V čase svojho zadržania polícia v Anaievovom byte v Štrasburgu našla sedem mobilov. Anaiev vyhlásil, že telefón, ktorý používal najviac, stratil.

Podľa LCI je Anaiev osobou známou francúzskym tajným službám. Vie sa o ňom, že bol zosobášený náboženským obradom s Ines Hamzovou, radikálnou islamistkou, ktorá sa v januári 2017 pokúšala dostať do Sýrie. Manželia údajne zvažovali, že by odsťahovali do Sýrie alebo Iraku a žili tam, svoj zámer však nerealizovali. 

Práve v dôsledku kontaktov s týmto párom bol Azimov vlani 6. apríla vyšetrovateľmi v Paríži predvolaný na výsluch, po ktorom však nebol obvinený ani inak ďalej vyšetrovaný. Kým Azimova tajné služby ďalej nesledovali, Anaiev bol pre ne aj naďalej záujmovou osobou.

Viac o téme: ParížChamzat Azimov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu