Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO V dovolenkom raji to vrie: Bombové útoky a veľká vzbura vo väzení, turisti v strachu

Na snímke trosky pred kostolom sv. Márie po bombovom útoku 13. mája 2018 v indonézskom meste Surabaja Zobraziť galériu (7)
Na snímke trosky pred kostolom sv. Márie po bombovom útoku 13. mája 2018 v indonézskom meste Surabaja (Zdroj: TASR/AP/Trisnadi)

JAKARTA - Obľúbená dovolenková destinácia zažíva krušné obdobie. Indonézia sa totiž za posledné dni musela vysporiadať s niekoľkými bombovými útokmi a veľkou vzburou vo väzení.

Okolnosti pondelkového útoku nie sú bezprostredne známe. Podľa záberov z bezpečnostnej kamery ho zrejme spáchali muž a žena, ktorí sa na parkovisko pred sídlom polície doviezli na motorke a odpálili nálož pred kontrolným stanovišťom. 

Pôvodné správy hovorili o siedmich mŕtvych, avšak indonézska polícia bilanciu upravila na desať zranených - šiestich civilistov a štyroch policajtov. Bilancia zranených ešte nemusí byť konečná. 

Na snímke trosky pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Trisnadi)

Vzbura vo väzení

Nové útoky prišli niekoľko dní po tom, ako tamojšia polícia ukončila násilnosti a rukojemnícku drámu vo väznici pri Jakarte, pri ktorých zahynulo päť ľudí. K zodpovednosti sa prihlásila teroristická skupina Daeš.

Indonézsky minister pre koordináciu politických, právnych a bezpečnostných záležitostí Wiranto uviedol, že väčšina väzňov sa vzdala vo štvrtok pred svitaním po tom, čo im bezpečnostné sily dali ultimátum.

Vzbura vypukla v stredu na veliteľstve elitnej motorizovanej policajnej brigády na predmestí Jakarty, kde polícia štyri dni predtým zadržala troch islamistov, ktorí údajne plánovali útok na viaceré policajné objekty vrátane veliteľstva.

FOTO V dovolenkom raji
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/)

Útoky na kostoly

Najmenej trinásť ľudí zahynulo a 43 ďalších utrpeli zranenia pri sérii bombových útokov, ktorých terčom sa v nedeľu ráno stali tri kostoly v Surubaji. Jednu z bômb odpálil samovražedný útočník vydávajúci sa na jedného z veriacich, informovala miestna polícia.

K prvému útoku došlo okolo 7.30 h miestneho času počas nedeľňajšej omše v rímskokatolíckom kostole sv. Márie, kde prišli o život štyria ľudia vrátane predpokladaného bombového útočníka, povedal novinárom hovorca polície Frans Barung Mangera. Medzi zranenými sú podľa neho aj dvaja policajti, informuje agentúra AP.

FOTO V dovolenkom raji
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/)

Druhý výbuch nastal o niekoľko minút neskôr v protestantskom kostole, kde zabil dvoch ľudí. Ďalšie dve obete na životoch hlásili po explózii v kostole kresťanského letničného hnutia, dodal Mangera s tým, že jeden človek podľahol zraneniam v nemocnici.

Televízne zábery zachytávali horiace autá pred jedným z kostolov a policajtov zrejme sa snažiacich zneškodniť niečo, čo vyzeralo ako nevybuchnuté zariadenie, uviedla agentúra DPA.

Hrozba navrátilcov zo Sýrie?

Náhly príval útokov podľa agentúry AP vyvolal obavy, že skôr potlačené siete radikálov v krajine s najväčšou moslimskou populáciou na svete znovu ožili návratom niektorých z približne 1100 Indonézanov, ktorí odišli bojovať v radoch Daeš v Sýrii.

Odborníci už skôr varovali, že títo navrátilci môžu predstavovať významnú hrozbu. Deväťdesiat percent z viac ako štvrť miliardy obyvateľov krajiny sa hlási k islamu, ktorý ale väčšina z nich praktizuje v umiernenej forme. Na situáciu upozorňujú aj Slováci a Česi na Facebooku.

Situácia v Indonézii
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB)

Viac o téme: VýbuchPolicajná stanicaútok Indonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu