Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KĽDR trápia logistické komplikácie okolo summitu: Najťažšie bude preniesť limuzínu

Kim Čong-un Zobraziť galériu (2)
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korea Summit Press Pool via AP, File)

SOUL - Júnová cesta severokórejského vodcu Kim Čong-una do Singapuru na summit s americkým prezidentom Donaldom Trumpom predstavuje pre KĽDR logistické výzvy, v rámci ktorých bude musieť Pchjongjang použiť lietadlo sovietskej výroby a vyriešiť prepravu Kimovej limuzíny aj desiatok členov štábu.

Singapur bol ako miesto tohto historicky prvého summitu úradujúceho prezidenta USA a severokórejského vodcu vybraný z veľkej miery aj preto, že poskytuje prijateľný letový čas a vzdialenosť z Pchjongjangu. Zároveň je tento mestský štát pre obe strany vhodný pre svoju politickú neutralitu, uviedla v sobotu agentúra Reuters.

Kim absolvoval od roku 2011, keď sa ujal moci, iba jedinú známu cestu do zahraničia lietadlom - začiatkom tohto týždňa navštívil čínske mesto Ta-lien, kde rokoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Vodca tam letel svojím osobným Iljušinom Il-62, ktoré sprevádzalo nákladné lietadlo prepravujúce jeho limuzínu, tvrdia miestne zdroje.

Kim Čong-unova limuzína.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Korea Summit Press Pool via AP, File)

Keďže Singapur delí od Pchjongjangu 4700 kilometrov, pre dolet Il-62 nepredstavuje táto destinácia žiadnu prekážku; stroj má maximálny dolet 10.000 kilometrov. Sprievodné nákladné lietadlo Iljušin Il-76 však nedokáže pri plne naloženom stave preletieť bez dotankovania viac než 3000 kilometrov.

Z tohto dôvodu sa bude musieť pravdepodobne zastaviť na území spriateleného štátu, zrejme vo vietnamskom hlavnom meste Hanoj, analyzuje Reuters. Toto lietadlo má však určité bezpečnostné problémy - pri poslednom incidente Il-76 alžírskych vzdušných síl zahynulo v apríli 257 osôb, keď sa krátko po štarte zrútilo.

Viac o téme: SummitKim Čong-unSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu