Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľké obvinenie Amnesty International: Egypt mučí politických väzňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KÁHIRA - Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International obvinila Egypt, že drží politických väzňov dlhodobo alebo dokonca na dobu neurčitú v izolácii, čo sa podľa medzinárodného práva "rovná mučeniu".

Organizácia vo svojej pondelkovej správe uvádza, že desiatky ľudskoprávnych aktivistov, novinárov a členov opozície sa nachádzajú na izolačkách, kde tiež čelia "strašnému fyzickému týraniu". To siaha od bitia, cez nedostatok stravy, ponižovanie až po upieranie pohybu či návštev príbuzných.

Výsledkom takéhoto zaobchádzania sú potom "záchvaty paniky, paranoja, precitlivenosť či problémy s koncentráciou a pamäťou". Amnesty International vo svojej správe vychádzala z rozhovorov s rodinnými príslušníkmi zadržiavaných a bývalými väzňami.

Od zvrhnutia islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roku 2013 skončili v egyptských väzeniach tisícky ľudí. Väčšinou sú to islamisti, avšak za mrežami sú aj prominentní sekulárni aktivisti. Samotný Mursí údajne strávil na izolačke väčšinu z uplynulých piatich rokov.

Viac o téme: EgyptAmnesty InternationalPolitickí väzni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu