Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Francúzsko už netrvá na odstúpení Asada, tvrdí zástupkyňa Paríža v Rusku

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Francúzsko už viac netrvá na odstúpení sýrskeho prezidenta Bašára Asada ako na podmienke riešenia konfliktu v tejto blízkovýchodnej krajine. V rozhovore pre denník Kommersant to uviedla francúzska veľvyslankyňa v Rusku Sylvie Bermannová. Interview bolo zverejnené v nedeľu na webstránke daného periodika.

"Nebudeme sa rozhodovať za sýrsky ľud, ale bezpodmienečná rezignácia Bašára Asada už nepripadá do úvahy," uviedla Bermannová. Francúzska diplomatka však zároveň dodala, že Paríž je proti takej situácii, keď Damask jednoducho preberá kontrolu nad územiami oslobodenými od teroristov a opozičných militantov.

Bermannová zdôraznila, že budúcnosť Sýrie je otázkou rozhovorov medzi politickými silami krajiny. "Myšlienka sformulovaná na kongrese o sýrskom národnom dialógu v Soči a schválená delegátom OSN pre Sýriu pripravila zázemie pre vznik ústavného výboru, ktorý vypracuje novú sýrsku ústavu. Sýrsky režim v tom však stále nekoná," zakončila.

V rezolúcii 2254 Bezpečnostnej rady OSN, ktorú podporili všetci členovia rady vrátane Francúzska, sa uvádza, že konflikt v Sýrii sa má rozriešiť na základe dialógu medzi všetkými politickými silami tejto krajiny. Rezolúcia tiež stanovuje časový rámec pre prezidentské voľby, ktoré sa majú konať po tom, ako dôjde k dosiahnutiu dohody. Dokument ale nehovorí nič o budúcnosti konkrétnych osôb vrátane Bašára Asada.

Viac o téme: OdstúpenieRuskoFrancúzskoMoskvaParížBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu