Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najväčší sexuálny škandál vo Vatikáne: Súd s vysokopostaveným kardinálom, zneužívanie chlapcov

George Pell Zobraziť galériu (3)
George Pell (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia, File)

MELBOURNE - Kardinál George Pell (76) je najvyššie postaveným vatikánskym činiteľom, ktorý bude pred súdom čeliť obvineniam zo sexuálneho zneužívania. Zločinov sa mal dopúšťať v 70. až 90. rokoch. Pokladník a zároveň tretí najmocnejší muž Vatikánu trvá na svojej nevine. Austrálčan bol svojho času jedným z najvplyvnejších spolupracovníkov pápeža Františka. Od roku 2014 pôsobil ako jeho "minister financií" a bol poverený vykonaním finančnej reformy.

Obete čilského sexuálneho škandálu: Pápež musí skoncovať s epidémiou pedofilných kňazov

George Pell študoval v Ríme, v Oxforde či na Monash University. Ako kňaz začínal v jednej z obcí štátu Victoria a v Melbourne. Ďalej pokračoval vo svojom vzdelávaní a angažoval sa v charitatívnom sektore. Od roku 1988 do 1997 viedol organizáciu Caritas Australia. Postupne sa z neho stal pomocný biskup, neskôr arcibiskup v Melbourne (1996 - 2001) a potom v Sydney. Kardinálom sa stal v roku 2003.

Kardinál Pell je silným zástancom tradičných katolíckych hodnôt. Obhajuje konzervatívne stanovisko v otázke manželstva osôb rovnakého pohlavia aj antikoncepcie a je pre zachovanie kňazského celibátu. Do Ríma ho pápež František povolal v roku 2014 v dôsledku škandálov okolo Vatikánskej banky.

George Pell
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kristen Gelineau)

Pellovu povesť dlhodobo poškodzovali už obvinenia, že postupoval nesprávnym spôsobom v prípadoch zneužívania detí inými duchovnými v čase, keď slúžil ako arcibiskup v Melbourne a neskôr v Sydney. Údajne kňaza Geralda Ridsdala, ktorého neskôr odsúdili za sexuálne zneužitie 54 detí, presúval z farnosti do farnosti namiesto toho, aby sa obrátil na políciu. Vraj sa tiež pokúšal získať mlčanie jednej z obetí úplatkom.

Pella obvinili zo sexuálneho zneužitia niekoľkých osôb vlani v júni. Tieto činy sa podľa polície stali pred mnohými rokmi, viac oficiálnych informácií ale nie je známych. V Austrálii sa však tieto zločiny nepremlčiavajú.

Server BBC skôr uviedol, že bývalý arcibiskup v Melbourne a Sydney Pell údajne zneužíval či obťažoval chlapcov v období od 70. do 90. rokov minulého storočia. Dvaja z nich sa podľa BBC sťažovali na nevhodné dotyky pri plávaní. Pri inom incidente v miestnom surferskom klube sa Pell údajne pred chlapcami objavil obnažený.

"Som nevinný, tie obvinenia sú falošné. Pohlavné zneužívanie je mi odporné," tvrdí vplyvný muž Vatikánu. "Trváme na tom, že obvinenie a to, na čom sa zakladá, nie je spoľahlivé ani dôveryhodné," povedala kardinálova advokátka Ruth Shannová. Sťažnosti od ostatných obetí sú podľa nej dominovým efektom spôsobeným nedôveryhodnými zdrojmi.

George Pell
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Joe Castro)

Súdny proces

Podľa agentúry DPA sudkyňa Belinda Wallingtonová našla dostatok dôkazov – ktoré potvrdili najmenej jedno obvinenie voči Pellovi – na to, aby sa s kardinálom začal súdny proces. K tomuto rozhodnutiu dospela sudkyňa na základe svedeckých výpovedí po štvortýždňovom predbežnom vypočutí.

Predbežné prerokovanie obžaloby s Pellom sa začalo 5. marca a trvalo štyri týždne. Privolaných naň bolo až do 50 svedkov; malo sa určiť, či obžaloba zhromaždila dostatok dôkazov na začatie samotného súdneho procesu.

Ďalšie zasadnutie súdu sa uskutoční 16. mája v Melbourne. Celý proces by mal trvať desať týždňov. Počas pojednávania sa prerokuje aj žiadosť obhajoby, aby sa prípad riešil v dvoch samostatných konaniach.

Najväčšie sexuálne škandály cirkvi

Joseph Bernardin, kardinál z Chicaga Bernardin bol doteraz najvyšším katolíckym hodnostárom, ktorý bol kedy v USA obvinený zo sexuálnych prečinov. Obžalobu z pohlavného zneužívania proti nemu vzniesol v roku 1993 bývalý seminarista Steven Cook. Súd Bernardina v roku 1994 oslobodil spod obžaloby, pretože žalobca, ktorý trpel chorobou AIDS, na súde oznámil, že si už nie je istý, či ho jeho pamäť neklame.

V roku 1995 vypukol asi najväčší škandál spojený so zneužívaním zo strany duchovných v Európe. Viedenský arcibiskup kardinál Hans Hermann Groer bol obvinený niekoľkými bývalými chovancami internátu v Hollabrunne zo sexuálneho zneužívania. Groer pod tlakom na svoj úrad rezignoval a odišiel do dôchodku, formálne ale nikdy obvinený nebol, v roku 2003 zomrel. Vinu z pohlavného zneužívania nikdy otvorene nepriznal.

Viac o téme: KardinálSexuálne zneužívanieSúd George Pell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu