Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Evakuácia z tropického raja: Vybuchla havajská sopka Kilauea

Sopka Kilauea na Havaji Zobraziť galériu (5)
Sopka Kilauea na Havaji (Zdroj: SITA/Kevan Kamibayashi/U.S. Geological Survey via AP)

HAVAJ - Na havajskom Veľkom ostrove vo štvrtok vybuchla sopka Kilauea. V dôsledku erupcie, pri ktorej vulkán chrlí lávu do výšky niekoľkých desiatok metrov, úrady nariadili povinnú evakuáciu domov v okolí.

Predstavitelia okresu Havaj informovali, že v obci Leilani Estates nachádzajúcej sa blízko mesta Pahoa vychádza z praskliny v zemi para a láva. Podľa miestneho obyvateľa Ikaiku Marza, ktorý komunikoval s denníkom Honolulu Star-Advertiser, sa láva rozšírila za jedným z tamojších domov na ploche veľkej približne 183 metrov. Ako tiež uviedol, lávové fontány vytryskujú do výšky 46 metrov.

Okresní, štátni aj federálni predstavitelia varovali tamojších obyvateľov pred evakuáciou počas celého týždňa, keď sa začali objavovať náznaky možnej erupcie. V Leilani Estates, ktorá má okolo 1 500 obyvateľov a podľa vedcov jej hrozí najväčšie riziko, nariadili úrady úplnú evakuáciu. Neďaleké komunitné centrá otvorili ako prístrešky pre ľudí, ktorých postihol živel.

Erupcii predchádzala séria zemetrasení v obvode Puna. V dôsledku neustálej seizmickej aktivity úrady podľa agentúry AP zatvorili neďalekú školu, pričom otrasy tiež spôsobili popraskanie niektorých ciest. Zemetrasenia vyvolal pondelňajší kolaps dna krátera Puu Oo, ktorý tiež vyvolal prúdenie lávy do nových podzemných komôr. Kolaps spôsobil posun magmy o 16 kilometrov dolu svahom smerom k obývanému juhovýchodnému pobrežiu.

Erupcia sopky Kilauea na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/U.S. Geological Survey via AP)

Úrad civilnej ochrany okresu Havaj oblasť uzavrel pre turistov už v utorok a spoločnostiam poskytujúcim súkromné prehliadky zakázal vodiť tam ľudí.

Erupcia sopky Kilauea na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/U.S. Geological Survey via AP)

Väčšina aktivity sopky Kilauea bola doteraz neexplozívna. Pri erupcii v roku 1924 ale vystrelila do vzduchu popol a deväť ton hornín, čo viedlo k smrti jedného človeka.

Vyhlásili katastrofu

Guvernér amerického štátu Havaj David Ige vyhlásil stav núdze v súvislosti s erupciou sopky Kilauea, ktorá vo štvrtok začala chrliť prúdy lávy do obývaných oblastí. 

"Nebezpečenstvo je takého rozsahu, že si vyžaduje preventívne a ochranné opatrenia v záujme zaistenia bezpečnosti, zdravia a blaha obyvateľstva," vyhlásil demokratický guvernér, ktorého citovala agentúra AP.   

V oblasti najväčšieho havajského ostrova, do ktorej prúdi láva, sa nachádza približne 770 budov. Láva začala vytekať cez trhlinu v zemi do jednej z ulíc a vynútila si povinné evakuácie miestnych obyvateľov. Celkovo je ohrozených 1700 ľudí, k zraneniam ani k zničeniu domov zatiaľ nedošlo. Červený kríž zriadil na ostrove dve evakuačné centrá.

Guvernér vyhlásil celú lokalitu za oblasť postihnutú prírodnou katastrofou, čím umožnil rýchle uvoľnenie potrebných finančných prostriedkov a prijatie ďalších mimoriadnych opatrení. Uviedol tiež do stavu pohotovosti havajskú Národnú gardu, ktorej príslušníci by mali asistovať pri evakuáciách a zaisťovaní bezpečnosti, informoval denník Hawaii Tribune-Herald. 

Viac o téme: SopkaHavajKilauea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu