Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNA SPRÁVA Piesočné búrky zabili takmer 100 ľudí, hrozivé zábery skazy

Prach v Indii. Zobraziť galériu (3)
Prach v Indii. (Zdroj: SITA/AP)

BOMBAI - Najmenej 96 ľudí prišlo o život v dôsledku silných prachových búrok, ktoré v stredu večer zasiahli severnú časť Indie. Informovala o tom vo štvrtok indická spravodajská televízia NDTV.

Zranenia utrpelo ďalších minimálne 143 osôb, napísal britský denník Independent. Úrady v štáte Radžastan zaznamenali 32 obetí. Zvyšných 64 ľudí zomrelo na území štátu Uttarpradéš, väčšina z nich (43) v najviac postihnutom okrese Agra. 

Silný vietor poškodil množstvo budov, vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia. Z Uttarpradéšu hlásili aj škody a dobytku a úrode a požiare zapríčinené úderom blesku.

Väčšinu úmrtí spôsobili padajúce stromy a múry, ktoré nevydržali nápor silnej víchrice.

V mnohých domoch, často postavených z nepálených tehál, sa prepadla strecha alebo sa zrútili steny, ktoré pochovali spiacich obyvateľov. Niektoré obydlia zachvátili plamene po tom, čo do nich udrel blesk.

Búrka, ktorú sprevádzal hustý dážď, prerušila tiež na mnohých miestach dodávky elektriny a zabíjala dobytok. Do postihnutých lokality boli vyslané pátracie a záchranné tímy.

Sústrasť rodinám obetí okamžite vyjadril indický premiér Nárendra Módí, ktorý nariadil úradom, aby pri likvidácií následkov búrok spolupracovali s predstaviteľmi postihnutých štátov. 

Vláda štáte Radžastan taktiež oznámila, že rodina každej obete dostane ako kompenzáciu 400.000 rupií (5000 eur).

Viac o téme: India
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu