Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Donald Trump privítal v Bielom dome Angelu Merkelovú: FOTO Tentoraz gestami nešetrili

Donald Trump a Angela Merkelová Zobraziť galériu (4)
Donald Trump a Angela Merkelová (Zdroj: AP Photo/Evan Vucci)

WASHIGNTON - Americký prezident Donald Trump privítal v piatok v poludňajších hodinách miestneho času vo Washingtone nemeckú spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú. Tentoraz v úvode stretnutia nechýbali dva bozky na líca a stisk rúk.

Pre hostku z Berlína je to od nástupu súčasného prezidenta USA do úradu v januári 2017 jej druhá návšteva v jeho sídle - Bielom dome. Obe strany si na osobné stretnutie vyhradili asi 160 minút vrátane krátkej tlačovej konferencie.

Donald Trump podľa tlačovej agentúry DPA v úvode ocenil vzťahy s kancelárkou, ktoré niektorí nechápali, a označil šéfku nemeckej spolkovej vlády za "mimoriadnu ženu". Zároveň jej ešte raz zablahoželal k víťazstvu jej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v parlamentných voľbách vlani v septembri.

Donald Trump a Angela
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AP Photo/Evan Vucci)

Angela Merkelová pripomenula, že vytvorenie nemeckej vlády trvalo o čosi dlhšie, avšak zdôraznila, že pre ňu bolo dôležité absolvovať prvú mimoeurópsku návštevu po opätovnom zvolení do jej čela vo Washingtone a signalizovať tak prehĺbenie vzájomnej spolupráce.

Donald Trump a Angela
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Predmetom rokovaní oboch štátnikov by mali byť tak dvojstranné, ako aj zahraničnopolitické a bezpečnostnopolitické otázky, veď, ako vopred upozornili oficiálne zdroje v Berlíne, tak Európa, ako aj Spojené štáty sú konfrontované s celým radom výziev.

Donald Trump a Angela
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Očakáva sa, že obe strany využijú osobné stretnutie na prerokovanie aktuálnej situácie v Sýrii, budúcej spolupráce s Ruskom, obchodného sporu hroziaceho prerásť v obchodnú vojnu i vzťahov s Iránom. Biely dom už vopred podčiarkol, že obaja lídri potvrdia nemecko-americké partnerstvo ako bázu transatlantických vzťahov a spolupráce v Severoatlantickej aliancii.

Ocenili vývoj na Kórejskom polostrove

Politický pokrok smerom k mierovému riešeniu situácie na Kórejskom polostrove súvisí podľa slov prezidenta USA Donalda Trumpa aj s tlakom zo strany Spojených štátov. Vytvorenie maximálneho tlaku pomohlo podľa jeho názoru dosiahnuť tento krok a USA tento tlak neuvoľnia, kým sa nepodarí dosiahnuť úplnú demilitarizáciu regiónu.

Vyplýva to z obsahu piatkovej tlačovej konferencie vo Washingtone po rokovaniach najvyššieho amerického predstaviteľa a nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej. Donald Trump pri tejto príležitosti vyhlásil, že sa teší na avizované stretnutie so severokórejským lídrom Kim Čong-unom.

Kritika Iránu

Hovoriac o Iráne Trump spomínal "vražedný režim" a konštatoval, že táto krajina by nikdy nemala vlastniť jadrové zbrane. Teherán podľa prezidenta USA "podnecuje násilie, krviprelievanie a chaos" na celom Blízkom východe. "Musíme zabezpečiť, aby sa tento vražedný režim nedostal do blízkosti jadrových zbraní," dodal podľa tlačovej agentúry DPA Donald Trump.

Najvyšší americký predstaviteľ musí do 12. mája rozhodnúť, či platnosť sankcií voči Iránu zostane americkou stranou pozastavená. To bude fakticky znamenať aj rozhodnutie o tom, či USA zostanú signatárom medzinárodnej dohody o kontroverzne vnímanom iránskom jadrovom programe.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová vo Washingtone ocenila pokrok v politických vzťahoch medzi oboma kórejskými štátmi ako výsledok politiky prezidenta USA. Stretnutie najvyšších predstaviteľov KĽDR a Kórejskej republiky označila za "prvý krok na ceste, ktorá bude, dúfajme, pokračovať nádejne".

Merkelová súčasne poznamenala, že "my, Nemci, dokážeme precítiť, keď sa po rokoch rozdelenia opäť vytvárajú kontakty". Tie by sa však mali opierať o spoločné hodnoty, a preto budeme naďalej pozorne sledovať, aby sa nuklearizácia zastavila a aby na Kórejskom polostrove vznikla nejadrová zóna, dodala.

Lepšia spolupráca cez oceán

Európska únia a Nemecko musia so Spojenými štátmi ďalej rokovať o korektných podmienkach obchodovania, zdôraznila šéfka vládneho kabinetu z Berlína. Nemecko už zredukovalo svoj zahraničnoobchodný prebytok s USA, upozornila, netajac porozumenie, že to prezidentovi Trumpovi nestačí. Na margo hroziaceho zvýšenia ciel na dovoz ocele a hliníka z Európskej únie s platnosťou od 1. mája sa nemecká kancelárka nevyjadrila. "Prezident rozhodne," konštatovala.

Merkelová súčasne poukázala na to, že jej vláda by chcela výdavky na obranu v budúcom roku zvýšiť na úroveň 1,3 percenta HDP a že Nemecko stojí za Trumpom požadovaným a v minulosti dohodnutým cieľom navýšiť túto položku do roku 2024 na dve percentá HDP.

Hostka z Berlína sa postavila na obranu dohody o iránskom jadrovom programe, aj keď pripustila, že stabilizácia regiónu vyžaduje ďalšie kroky. Dohodu označila za prvý krok, ktorý prispel k spomaleniu, ako aj lepšej kontrole jadrových aktivít Iránu. Merkelová vidí v zachovaní dohody šancu, že Irán bude spoľahlivejšou krajinou. Obaja štátnici však upozornili aj na úlohu Teheránu pri podpore teroristických aktivít v regióne.

Merkelová netajila, že balistický raketový program a vplyv Iránu v Sýrii a Libanone vyvolávajú značné znepokojenie. Dodala, že tu by sa malo dosiahnuť obmedzenie. Európa a USA by podľa jej názoru mali úzko spolupracovať, aby ukončili "strašné krviprelievanie" v Sýrii.

Viac o téme: Angela MerkelováDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu