Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ODHALENIE V Nemecku roky žije bin Ládinov bodyguard: VIDEO Nemôžu ho deportovať, žije na podpore

Sami A.
Sami A. (Zdroj: YouTube/SpiegelTV)

BERLÍN - Niekdajší bodyguard teroristického vodcu Usamu bin Ládina žije už roky v Nemecku a na príspevkoch od štátu pre seba a svoju rodinu dostáva viac ako 1160 eur mesačne. Napísal to dnes denník Bild, podľa ktorého štyridsaťdvaročný salafista Sami A. nemôže byť deportovaný do rodného Tuniska, pretože by mu tam hrozilo neľudské zaobchádzanie.

Merkelová vyšla s pravdou von: Takéto problémy trápia Nemecko

Sami A., ktorého úrady považujú za potenciálne nebezpečného, ​​žije v Nemecku od roku 1997 a finančnú podporu dostáva nepretržite od roku 2008. Západonemecké mesto Bochum mu na základe azylového zákona vypláca 194 eur mesačne. Rovnakú čiastku dostáva aj jeho žena, na štvoricu detí má pár medzi 133 a 157 eurami mesačne. K tomu majú ešte nárok na ďalšie príspevky.

Tunisan, ktorý sa každý deň musí hlásiť polícii, prišiel do Nemecka už ako študent. V rokoch 1999 až 2000 pôsobil v Afganistane ako jeden z bin Ládinových bodyguardov. Neskôr sa znova vrátil do spolkovej republiky. Členovia jeho rodiny už majú nemecké občianstvo.

Spolková republika sa síce Samiho A., ktorý všetky obvinenia popiera, snažila opakovane vrátiť do Tuniska, v apríli minulého roku ale súd poslednej inštancie konštatoval, že aj keď sa v Tunisku zmenila politická situácia, stále hrozí nebezpečenstvo, že by bol Sami A. vystavený ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo dokonca mučeniu.

Jeho prípad ukazuje na ťažkosti, na ktoré často nemecké úrady narážajú pri pokusoch vrátiť neúspešných žiadateľov do krajiny pôvodu. V krajine je teraz okolo 65-tisíc ľudí, ktorí by mali byť deportovaní, ale kvôli problémom s chýbajúcimi dokumentmi alebo nedostatočnej spolupráci krajín pôvodu nemôžu.

Viac o téme: OchrancaBodyguardUsama bin LádinSami A.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu