Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zasahovali Rusi do amerických volieb? Právnička Veseľnická vypovedala pred vyšetrovateľmi

Donald Trump porazil v prezidentských voľbách Hillary Clintonovú
Donald Trump porazil v prezidentských voľbách Hillary Clintonovú (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Ruská právnička Nataľja Veseľnická nedávno vypovedala pred skupinou amerických senátorov, ktorí vyšetrujú podozrenia zo zasahovania Moskvy do prezidentských volieb v USA v roku 2016. Informovala o tom v sobotu agentúra Interfax s odvolaním sa na vyjadrenie samotnej právničky.

Neverejné stretnutie so senátormi sa podľa nej uskutočnilo 26. marca tohto roku v nemeckej metropole Berlín. "Vyšetrovatelia sa zaujímali o otázky súvisiace s mojimi kontaktmi s predstaviteľmi zo Spojených štátov," povedala Veseľnická. Podľa informácií americkej televízie ABC News sa vypočúvanie konalo v jednom z berlínskych hotelov a trvalo približne tri hodiny. Otázky sa týkali údajných ruských kontaktov s osobami z okolia vtedajšieho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa pred voľbami v roku 2016. 

Nataľja Veseľnická sa v júni 2016 v newyorskom mrakodrape Trump Tower zišla s Donaldom Trumpom mladším. So stretnutím sa spájajú podozrenia, že jeho cieľom bolo získanie kompromitujúcich informácií o Trumpovej volebnej súperke Hillary Clintonovej, ktorými mala údajne disponovať Veseľnická.  

Táto moskovská právnička to však počas marcového stretnutia s členmi výboru amerického Senátu pre tajné služby poprela. Zdôraznila, že s Trumpom mladším sa stretla súkromne v súvislosti so svojou právnickou činnosťou a nehovorila s ním o Clintonovej ani o prezidentských voľbách. 

So stretnutím s americkými senátormi súhlasila Veseľnická pod podmienkou, že sa bude konať mimo územia USA. Predstavitelia senátneho výboru pre tajné služby odmietli správy o berlínskom stretnutí s Veseľnickou komentovať. Právnička dlhodobo popiera, že by mala kontakty na ruskú vládu. 

Viac o téme: RuskoMoskvaWashingtonSpojené štátyZasahovanie do volieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu