Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po zemetrasení v Indonézii traja mŕtvi, strach v Iráne kvôli jadrovej elektrárni

Miesto otrasov Zobraziť galériu (2)
Miesto otrasov (Zdroj: earthquaketrack.com)

JAKARTA - Tri obete a škody na stovkách budov si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 4,4, ktoré zasiahlo v stredu husto osídlenú časť indonézskej provincie Stredná Jáva. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa miestne úrady s tým, že v postihnutých oblastiach vyhlásili dvojtýždňový stav núdze.

K zemetraseniu došlo o 13.28 h miestneho času. Podľa indonézskeho meteorologického a geofyzikálneho úradu sa epicentrum nachádzalo približne 52 kilometrov severne od okresu Kebumen. Otrasy sa vyskytli v hĺbke štyri kilometre. Pri zemetrasení zahynuli v troskách zrútenej budovy dve staršie osoby a 13-ročný chlapec. Hospitalizovaných so zraneniami bolo 21 ľudí a do dočasných príbytkov evakuovali vyše 2100 osôb.

Národný úrad pre zmiernenie následkov katastrof spresnil, že otrasy zničili viac ako 300 domov, ako aj niekoľko škôl a mešít. Indonézia sa nachádza na tzv. tichomorskom ohnivom kruhu a zažíva časté zemetrasenia aj výbuchy sopiek.

Miesto otrasov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: earthquaketrack.com)

Irán postihlo zemetrasenie s magnitúdou najmenej 5,5

Zemetrasenie s magnitúdou 5,5 zasiahlo vo štvrtok ráno juh Iránu neďaleko jedinej jadrovej elektrárne v krajine. Otrasy zaznamenali aj v Bahrajne a ďalších oblastiach Perzského zálivu; zatiaľ nehlásili žiadne zranenia či škody. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na údaje americkej geologickej služby USGS.

Epicentrum zemetrasenia, ktoré nastalo o 06.34 h miestneho času, zaznamenala USGS približne 100 kilometrov východne od mesta Búšehr, kde sa nachádza jediná iránska jadrová elektráreň v prevádzke. Zemetrasenie vzniklo v hĺbke desať kilometrov.

USGS zaznamenala zemetrasenie s magnitúdou 5,5, zatiaľ čo iránska štátna televízia citujúc tamojšie úrady opísala otrasy s magnitúdou 5,9. Podľa televízie v dôsledku otrasov v budove elektrárne nehlásili žiadne škody. Elektráreň v Búšehri, ktorá už viaceré zemetrasenia v minulosti zažila, bola vybudovaná tak, aby otrasom odolala, pripomenula AP.

Podľa iránskej televízie bolo epicentrum v blízkosti mesta Kákí a podľa miestneho Červeného kríža sa nachádzalo v riedko osídlenej oblasti. Otrasy cítili aj v Bahrajne - ostrovnom štáte v Perzskom zálive -, kde evakuovali ľudí z vysokých budov. 

Irán je pomerne často dejiskom otrasov rôznej intenzity. Samotnú provinciu Kermán zasiahlo v roku 2003 silné zemetrasenie s magnitúdou 6,6, ktoré zrovnalo so zemou historické mesto Bam a v oblasti usmrtilo 26.000 ľudí.

Po zemetrasení v Indonézii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: earthquaketrack)

Viac o téme: Zemetrasenie Indonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu