Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump vopred varuje: Ak rokovanie s Kim Čong-unom nebude plodné, odídem

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu uviedol, že ak jeho plánované stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom nebude "plodné", bude sa "s úctou odporúčať", napísala agentúra DPA.

Dokonca ešte aj v čase pred stretnutím, ktoré by sa malo uskutočniť v máji alebo júni, ak by mali Spojené štáty pocit, že rokovanie nebude úspešné, "nezúčastníme sa ho", povedal Trump na spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom Šinzóom Abem, ktoré sa uskutočnila v Trumpovom sídle Mar-a-Lago v americkom štáte Florida.

Trump tiež pripomenul, že s pomocou iných krajín - najmä Číny - prešli vzťahy medzi Spojenými štátmi a KĽDR "dlhý kus cesty". "Ešte nikdy sme neboli s tým režimom v takomto vzťahu, či tam bol otec, starý otec alebo syn," povedal na stredajšej tlačovej konferencii šéf Bieleho domu. Trumpove vyjadrenia prišli v čase, keď sa uskutočnila mimoriadne neobvyklá, tajná návšteva riaditeľa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mikea Pompea v KĽDR. 

Šinzó Abe a Donald
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Pripravované stretnutie Trumpa s Kim Čong-unom majú byť vôbec prvým summitom USA a KĽDR za posledných vyše 60 rokov, teda od kórejskej vojny z rokov 1950-53, odkedy trvá vzájomné nepriateľstvo oboch krajín. Pompeova návšteva sa údajne uskutočnila cez víkend počas veľkonočných sviatkov (30. marca až 1. apríla). Prebehla teda krátko po tom, čo bol Pompeo nominovaný na post ministra zahraničných vecí, na ktorom nahradí Rexa Tillersona.

Trump sa na spoločnej tlačovej konferencii so Šinzóom Abem vyjadril aj k vzťahom medzi Washingtonom a Moskvou, pričom zdôraznil, že "nikto nikdy nebol na Rusko tvrdší ako on". Zároveň však vyslovil presvedčenie, že budovanie dobrých vzťahov s Ruskom je "dobré, nie zlé".

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

"Nikto nebol na Rusko tvrdší ako prezident Donald Trump," uviedol americký prezident a ako jeden z príkladov uviedol zvýšenie amerického obranného rozpočtu. "Nech by som urobil čokoľvek, pre médiá nikdy nebudem dosť tvrdý, pretože to je ich rétorika. Ale Rusko vám povie, že nikto nie je tvrdší ako Donald Trump," dodal podľa agentúry AP americký prezident. 

Viac o téme: Donald TrumpKim Čong-un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu