Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nezostavenie českej vlády do júna je na ústavnú žalobu, varuje Bělobrádek

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP)

PRAHA - Predseda českých ľudovcov (KDU-ČSL) Pavel Bělobrádek povedal v stredu po stretnutí s prezidentom Milošom Zemanom, že ak nebude v Česku vláda s vyslovenou dôverou Snemovne do júna, začne Zeman konať. Informoval o tom v stredu spravodajský server Novinky.cz s tým, že podľa Bělobrádka by to bolo aj dôvodom na podanie ústavnej žaloby.

"Prezident mi povedal, že už nechce ďalej predlžovať situáciu, keď je tu vláda bez dôvery," povedal po rokovaní na Pražskom hrade predseda ľudovcov. Zeman dlhodobo presadzuje, aby bola vláda s dôverou zostavená do konca júna, a podľa Bělobrádka príliš nepočíta s tým, že by to tak nebolo.

"Ak by táto situácia pokračovala ďalej, tak bude prezident konať, pretože potom je to naozaj na ústavnú žalobu," vysvetlil Bělobrádek s tým, že ide o záležitosť, ktorá ide proti duchu ústavy. Bělobrádek ďalej zopakoval, že obe súčasné možnosti - či už menšinová koaličná vláda ANO a sociálnych demokratov (ČSSD) s podporou komunistov (KSČM), alebo jednofarebná vláda ANO s podporou KSČM a pravicovopopulistického hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) - sú pre ľudovcov neprijateľné.

Už v utorok popoludní dorazili za prezidentom Zemanom na Hrad predsedovia druhej a tretej najsilnejšej strany v Snemovni - Petr Fiala z Občianskej demokratickej strany (ODS) a Ivan Bartoš z Pirátov -, doplnil server Novinky.cz. Vo štvrtok má Zeman na programe rokovanie s predsedom ČSSD Janom Hamáčkom. Ten by ho mal informovať aj o priebehu rokovaní s hnutím ANO. O tom, či sociálni demokrati ponuku prijmú, bude v piatok rozhodovať grémium a predsedníctvo.

Viac o téme: Zostavenie vládyAndrej BabišPrahaČeská republikaMiloš ZemanPavel Bělobrádek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu