Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tajné stretnutie riaditeľa CIA a Kim Čong-una: Trump neskrýval spokojnosť

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Nedávne stretnutie riaditeľa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mikea Pompea so severokórejským vodcom Kim Čong-unom prebehlo podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa "veľmi hladko". Trump to napísal v stredu na Twitteri. Vo svojom príspevku zároveň potvrdil, že tajná schôdzka medzi Pompeom a Kimom, o ktorej len niekoľko hodín predtým informovali mnohé médiá, skutočne prebehla.

"Mike Pompeo sa minulý týždeň stretol s Kim Čong-unom v Severnej Kórei. Stretnutie prebehlo veľmi hladko a vzišiel z neho dobrý vzťah. Momentálne sa riešia podrobnosti okolo summitu. Denuklearizácia bude skvelou vecou pre svet, ale i pre Severnú Kóreu!" napísal Trump. Mimoriadne neobvyklá, tajná návšteva Pompea v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) sa uskutočnila v období, keď sa obe krajiny pripravujú na stretnutie Trumpa s Kimom. Má to byť vôbec prvý summit USA a KĽDR za posledných vyše 60 rokov, teda od Kórejskej vojny z rokov 1950-1953, odkedy trvá vzájomné nepriateľstvo oboch krajín.

Denník Washington Post, ktorý ako prvý informoval o Pompeovom stretnutí s Kimom, napísal, že návšteva sa uskutočnila cez víkend počas veľkonočných sviatkov (30.3.-1.4.). Prebehla teda krátko po tom, čo bol Pompeo nominovaný na post ministra zahraničných vecí, na ktorom nahradí Rexa Tillersona. Trump sa plánuje stretnúť s Kimom pravdepodobne v máji alebo júni, priblížila agentúra DPA. Dodala, že KĽDR v tejto súvislosti avizovala ochotu vzdať sa svojho arzenálu jadrových zbraní.

Spojené štáty a Severná Kórea nemajú oficiálne diplomatické vzťahy, čo sťažuje nadväzovanie kontaktov medzi oboma vládami. Nie je preto nič mimoriadne, že predstavitelia amerických tajných služieb sú sprostredkovateľmi komunikácie s Pchjongjangom. V roku 2014 napríklad vtedajší šéf amerických tajných služieb James Clapper tajne navštívil KĽDR, aby priviedol do vlasti dvoch zadržiavaných Američanov.

Viac o téme: CIADonald TrumpKim Čong-un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu