Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Merkelová sa vo Washingtone stretne s Trumpom: Riešiť by sa mohla Sýria, Rusko i vysoké clá

Angela Merkelová a Donald Trump
Angela Merkelová a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

BERLÍN - Americký prezident Donald Trump a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa stretnú vo Washingtone 27. apríla. Predmetom ich rokovaní budú pravdepodobne dvojstranné, ako aj zahraničnopolitické a bezpečnostnopolitické otázky, informovali v stredu oficiálne vládne zdroje v Berlíne, ktoré súčasne upozornili, že detaily návštevy sa ešte spresňujú a Merkelovej program v zámorí tak ešte nie je uzavretý.

Hovorkyňa spolkovej vlády nechcela hovoriť o konkrétnych témach schôdzky, zdôraznila však, že Európa a Spojené štáty sú konfrontované s celým radom výziev.  "A keďže spolková vláda je hlboko presvedčená, že je v nemeckom, ako aj v americkom záujme postaviť sa spoločne týmto výzvam, je prirodzene zmysluplné stretnúť sa a hovoriť o tom," citovala jej slová tlačová agentúra DPA.

Možno očakávať, že obe strany využijú osobné stretnutie na prerokovanie aktuálnej situácie v Sýrii, budúcej spolupráce s Ruskom, obchodného sporu i vzťahov s Iránom. Pre Merkelovú to od nástupu Donalda Trumpa do úradu prezidenta USA v januári 2017 bude druhá návšteva u najvyššieho amerického predstaviteľa. Biely dom informoval, že obaja lídri potvrdia nemecko-americké partnerstvo ako bázu transatlantických vzťahov a spolupráce v Severoatlantickej aliancii.

Viac o téme: StretnutieNemeckoAngela MerkelováDonald TrumpSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu