Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vlna vrážd zachvátila Londýn: Alarmujúce prípady zastrelenia a dobodania, gangy ovládli mesto

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Britská metropola čelí prudkému nárastu vrážd! Vo februári a v marci ich bolo dokonca viac ako v obdobne početnom New Yorku. Alarmujúci je obzvlášť počet vražedných útokov nožom, ktoré tvoria drvivú väčšinu prípadov. Londýnska polícia hovorí o viacerých príčinách, najviac o vyrovnávaní si účtov medzi gangmi. Opozícia zase upozorňuje, že britským bezpečnostným silám chýba v celej krajine 21-tisíc policajtov.

Najnovší prípad vraždy nožom sa stal v Londýne v noci na dnes. Obeťou bol 18-ročný mladík, ktorý zraneniam podľahol na mieste. Policajti boli približne o 22.50 h miestneho času privolaní na Chestnut Avenue. Mladík však zomrel krátko pred 23.30 h. V súvislosti s týmto prípadom nebol zatiaľ nikto zadržaný.

Londýnom otriasla aj smrť 18-ročného mladíka.
Zobraziť galériu (5)
Londýnom otriasla aj smrť 18-ročného mladíka.  (Zdroj: profimedia.sk)

Vražda sa stala len deň po tom, čo na dvoch rôznych miestach Londýna boli v priebehu necelej hodiny dobodaní na smrť ďalší dvaja ľudia: na 26-ročného muža zaútočili nožom v štvrti Colindale ležiacej na severe mesta, tridsiatnička neprežila útok v Brixtone na juhu britského hlavného mesta. V týchto prípadoch boli zatknuté podozrivé osoby.

Tridsiatnička neprežila útok v Brixtone.
Zobraziť galériu (5)
Tridsiatnička neprežila útok v Brixtone.  (Zdroj: profimedia.sk)

Ďalšie vraždy

V druhý aprílový týždeň zomrelo päť ľudí vrátane 17-ročnej Taneshy Melbourneovej a 16-ročného chlapca, ktorých smrteľne postrelili neznámi páchatelia. V médiách sa objavovali varovania pred drogovým gangom alebo násilným obsahom na internete.

Mladá žena, ktorá Melbourneovú poznala, uviedla, že obeť bola pred smrťou vonku s priateľmi, keď po nej niekto "úplne bezdôvodne" vystrelil z auta. "Auto tam jednoducho zastavilo a niekto z neho začal strieľať," povedala svedkyňa.

Miesto, kde zastrelili Taneshu Melbourneovú.
Zobraziť galériu (5)
Miesto, kde zastrelili Taneshu Melbourneovú.  (Zdroj: profimedia.sk)

Vo východnom Londýne zomrel mladý muž po tom, čo bol dobodaný a policajtom sa ho už nepodarilo zachrániť. V Upper Clapton Road vzdialenom asi tri kilometre od miesta druhého činu bol o niečo skôr vyhlásený za mŕtveho päťdesiatnik, ktorý bol údajne napadnutý.

"Dva otrasné incidenty dnes večer v Hackney, dva životy predčasne ukončené násilím," napísal vtedy na twitter starosta mestskej časti Philip Glanville. Príčiny terajšieho nárastu násilia sú podľa neho komplexné a vyžadujú pokračujúce investície do práce s mládežou, úzku spoluprácu polície, radných a ďalších skupín, "nemožno ale ignorovať vplyv znížených prostriedkov polície a úlohu sociálnych médií".

Neskôr k vraždám pribudlo aj šesť útokov nožom. Ich obeťami, ktoré našťastie prežili, sa napríklad stali aj dvaja 15-roční a jeden 13-ročný chlapec.

Na tomto mieste pobodali troch tínedžerov.
Zobraziť galériu (5)
Na tomto mieste pobodali troch tínedžerov.  (Zdroj: profimedia.sk)

Hrozivé štatistiky

Podľa aktuálnych štatistík zomrelo v Londýne na následky útoku nožom najmenej 37 ľudí. Tento výpočet sa môže zvýšiť o januárovú vraždu ročného batoľaťa, pri ktorej zatiaľ nebola presná príčina smrti stanovená.

Celkovo potom bolo v hlavnom meste za prvých sto dní tohto roku zavraždených vyše 50 ľudí. Pre porovnanie, vlani bolo za celý rok v Londýne zavraždených asi 130 ľudí. Už vtedy sa hovorilo o veľkom náraste, pretože ešte v roku 2014 tu bolo evidovaných 83 vrážd.

Britské médiá násilnosti v Londýne často prirovnávajú k dianiu v New Yorku. Vo februári v Londýne zavraždili 15 ľudí a v marci 11, zatiaľ čo vo východoamerickom meste sa v rovnakom období stalo 11, respektíve 21 vrážd.

Zložité objasňovanie a osobné prehliadky

Šéfka metropolitnej polície Cressida Dicková v rozhovore pre BBC minulý týždeň vyhlásila, že objasniť vraždy je stále zložitejšie, pretože vyšetrovatelia sa stretávajú nielen s mlčaním svedkov, ale aj v prípade útoku gangov len ťažko dokážu určiť konkrétnu zodpovednosť.

Hľadanie riešenia, ako na rast násilia reagovať, nie je podľa úradov a ani polície jednoduché. Dicková však vyhlásila, že veľmi dobrým preventívnym nástrojom sú osobné prehliadky, ktoré polícia podľa zákona môže v určitých rizikových oblastiach vykonávať bez toho, aby mala nejaké dôvodné podozrenie. Dodala, že tieto preventívne prehliadky majú obrovský vplyv, ak sa uskutočňujú v správnom čase a na správnom mieste.

Málo policajtov

Niektorí policajní činitelia a tiež labouristická opozícia má podľa denníka The Independent jasno v tom, že veľké problémy spôsobuje nedostatok policajtov, ktorých oproti roku 2010 ubudlo o 21-tisíc. Ministerka vnútra Amber Ruddová ale nesúhlasí s názorom, že by v uliciach nebol dostatok policajtov.

Viac o téme: VraždaLondýnBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu