Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Česku navrhujú zákaz reklamy pohrebných služieb blízko nemocníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Neetické, necitlivé a to posledné, čo chce človek vidieť - tak hodnotia českí ľudovci reklamu na pohrebné služby pri nemocniciach. Chcú preto presadiť zákaz takýchto pútačov na prístupových cestách k nemocniciam či areálom sociálnych zariadení.

Vláda bude daný návrh riešiť v stredu, pravdepodobne ho ale nepodporí, informoval v pondelok spravodajský portál Novinky.cz. Reklama na pohrebné služby by mala podľa KDU-ČSL zmiznúť z prístupových ciest k zdravotníckym areálom a zariadeniam sociálnych služieb, a to pol kilometra od vchodu.

"Ten návrh prichádza preto, že nám pripadá neetické, aby ľudia, ktorí prichádzajú za svojimi príbuznými, videli takéto reklamy. To posledné, čo potrebuje človek vidieť v nemocnici, kde umiera jeho blízky, je reklama na pohrebníctvo," povedal pre Novinky.cz šéf ľudoveckých poslancov Jan Bartošek.

V súčasnosti už je reklama na pohrebné služby zakázaná priamo v areáloch českých nemocníc a zariadení sociálnych služieb. Podľa ľudovcov sa však pútače presunuli pred vchody. Vláda však už k návrhu zaujala negatívne stanovisko; predloha vraj nespĺňa zamýšľaný cieľ. Navyše by uvedené opatrenie mohlo viesť vzhľadom na početnosť týchto zariadení takmer k plošnému zákazu propagácie pohrebných služieb v mestách a v obciach.

Bartošeka stanovisko vlády sklamalo. "Čakal som, že vláda prejaví viac citlivosti. Ten návrh je reakciou na rozhovory s ľuďmi, či už s lekármi alebo pozostalými," povedal. Novela napriek tomu poputuje do Poslaneckej snemovne. "Budeme zháňať pre ten návrh podporu," avizoval šéf ľudoveckých poslancov.

Viac o téme: ReklamaZáka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu