Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Djukanoviča oficiálne vyhlásili za víťaza prezidentských volieb v Čiernej Hore

Djukanoviča oficiálne vyhlásili za víťaza prezidentských volieb
Djukanoviča oficiálne vyhlásili za víťaza prezidentských volieb (Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

PODGORICA - Dlhoročný čiernohorský líder Milo Djukanovič sa stal oficiálnym víťazom prezidentských volieb v tejto bývalej juhoslovanskej republike. Podľa konečných výsledkov zverejnených v pondelok štátnou volebnou komisiou v Podgorici bol zvolený so ziskom 53,9 percenta odovzdaných hlasov, informovala agentúra DPA.

Spomedzi šiestich uchádzačov o post prezidenta bol favoritom práve Djukanovič, kandidát vládnucej Demokratickej strany socialistov Čiernej Hory (DPS), ktorého víťazstvo bolo zrejmé už z predbežných výsledkov. Ako druhý v poradí sa umiestnil jeho hlavný protivník Mladen Bojanič podporovaný opozíciou, a to so ziskom 33,4 percenta hlasov.

Djukanovič ešte v reakcii na predbežné výsledky uviedol, že jeho víťazstvo znamená pre Čiernu Horu zotrvanie na ceste smerujúcej k vstupu do Európskej únie. Bojanič zase povedal, že Djukanovičovi nezablahoželá k víťazstvu, keďže ho považuje za výsledok "vydierania a nátlaku".

Djukanovič (56) bol čiernohorským prezidentom už aj v minulosti, a to v rokoch 1998-2002. Ešte v roku 1991 sa stal prvýkrát premiérom, pričom celkove zastával túto funkciu šesťkrát. Trikrát sa stiahol z politiky, keďže sa chcel venovať súkromnému podnikaniu, udržiaval si však vplyvnú pozíciu ako šéf DPS, ktorá vládne nepretržite 27 rokov.

Djukanovič uviedol, že svojím návratom chce stabilizovať prozápadné smerovanie Čiernej Hory v čase regionálnej a svetovej nestability a chce ju "brániť" pred vplyvom Moskvy. DPS obvinila Moskvu z účasti na údajnom pokuse o prevrat v Čiernej Hore v októbri 2016 a pripojila sa ku všetkých západným sankciám voči Rusku. Djukanovičovho volebného súpera Bojaniča podporovala najsilnejšia opozičná strana Demokratický front, ktorá presadzuje užšie vzťahy s Ruskom a obviňuje Djukanoviča z rodinkárstva a korupcie.

Viac o téme: Prezidentské voľbyČierna HoraPodgoricaMilo Djukanovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu