Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusi sú presvedčení, že OSN bráni misii expertov vo vyšetrení chemického útoku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/SANA)

BEJRÚT - Experti z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) nemôžu ísť na miesto údajného chemického útoku pri Damasku, pretože im chýba povolenie zo strany Organizácie Spojených národov. V pondelok to uviedol námestník ruského ministra zahraničia Sergej Riabkov. Jeho slová by mohli naznačovať pokusy o marenie vyšetrenia.

Tím OPCW pricestoval do Sýrie krátko pred sobotňajšími odvetnými útokmi vedenými USA. Stretol sa so sýrskymi predstaviteľmi, avšak ešte nenavštívil mesto Dúmá, kam má namierené. V meste sa nachádzajú ruské a sýrske jednotky. Rusko a Sýria pritom vyslanie tímu OPCW do Sýrie oficiálne privítali.

Riabkov novinárom v pondelok povedal, že sa len pred chvíľou dozvedel, prečo tam experti z OPCW nemôžu vstúpiť. Dôvodom je vraj skutočnosť, že nemajú povolenie od sekretariátu OSN.

OSN: Tím expertov OPCW dostal povolenia na prácu v meste Dúmá

Organizácia Spojených národov (OSN) v pondelok oznámila, že poskytla expertnej misii Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) "potrebné povolenia" na to, aby vyšetrila podozrenia z chemického útoku v sýrskom meste Dúmá. "OSN poskytla potrebné povolenia pre to, aby tím OPCW vykonal svoju prácu v Dúme. Nezamietli sme tomuto tímu žiadnu žiadosť o to, aby išiel do Dúmy," povedal hovorca OSN Stéphane Dujarric.

Reagoval na správu, podľa ktorej námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov povedal, že experti OPCW nemôžu vstúpiť na miesto predpokladaného útoku v meste Dúma bez príslušného povolenia sekretariátu OSN pre bezpečnosť, píše agentúra AP.

Sýrski lekári tvrdia, že dôkazy o chemickom útoku nenašli

ýrska štátna televízia odvysielala rozhovory s takmer desiatkou sýrskych lekárov a zdravotníkov tvrdiacich, že v meste Dúmá nenašli žiadne stopy po použití jedovatého plynu. Informovala o tom v utorok agentúra AP. Televízia al-Ichbáríja odvysielala reláciu v nedeľu večer a zverejnila ju aj na svojom facebookovom účte. Respondenti v rozhovoroch uviedli, že v čase predpokladaného útoku 7. apríla boli v meste Dúmá.

Jeden z lekárov uviedol, že počul niekoho kričať "Chemikálie!". Nevidel však žiadnych ľudí, ktorí by mali symptómy spojené s vystavením chemickej bojovej látke. Iní lekári popisovali, že do podzemných úkrytov preniká prach spôsobujúci dusenie a príznaky spájané s chemickými zbraňami. Po predpokladanom útoku chemickými zbraňami prevzala kontrolu nad mestom Dúmá sýrska armáda a obkľúčila jednotky povstalcov.

Viac o téme: RuskoOSNSýriaBejrútChemický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu