Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Novinár (†32) zomrel za záhadných okolností: Stali sa mu osudnými články o žoldnieroch v Sýrii?

Maksim Borodin Zobraziť galériu (3)
Maksim Borodin (Zdroj: FB/Max Borodin)

MOSKVA - V nemocnici v ruskom meste Jekaterinburg zomrel v nedeľu investigatívny novinár Maksim Borodin. Podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri páde z okna svojho bytu. Informovala o tom na svojej webovej stránke rozhlasová stanica Slobodná Európa. Podľa ruskej polície išlo pravdepodobne o samovraždu, žurnalistovi kolegovia však s tou verziou nesúhlasia.

Násilná a krvavá vojna, Sýria v ohni už sedem rokov: Každodenný boj o život, utrpenie nevinných

Borodin zomrel v nedeľu v nemocnici v Jekaterinburgu bez toho, aby po páde z okna svojho bytu, nachádzajúceho sa na piatom poschodí, znovu nadobudol vedomie. Úrady jeho smrť oficiálne vyšetrujú ako samovraždu. Hovorca polície vo Sverdlovskej oblasti uviedol, že je nepravdepodobné, že by v prípade Borodinovho úmrtia išlo o trestný čin.

Dvere jeho bytu boli údajne zamknuté a v zámku bol zvnútra zasunutý kľúč. Na dverách sa nenašli stopy po násilnom vniknutí. V byte však nebol nájdený ani list na rozlúčku. Šéfredaktorka denníka Novij Deň, pre ktorý Borodin pracoval, naopak uviedla, že neverí, že redaktor spáchal samovraždu. 

Novinár (†32) zomrel za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Max Borodin)

Záhadné okolnosti smrti

Borodinov priateľ Vjačeslav Baškov v nedeľu na Facebooku uviedol, že ho Borodin 11. apríla o 17.00 h kontaktoval s tým, že dom, v ktorom býval obkľúčili príslušníci "bezpečnostných síl" oblečení v maskáčoch a kuklách. Podľa Baškova pôsobil Borodin vystrašene, nesprával sa však hystericky a nebol opitý.

Údajne mu povedal, že sa u neho pravdepodobne chystá domová prehliadka, a polícia čaká na súdny príkaz, pričom ho požiadal, aby mu našiel právnika. O hodinu neskôr mu však Borodin telefonoval naspäť a povedal, že sa pomýlil a bezpečnostné sily mali v blízkosti jeho domu len nejaké cvičenie. 

"Potom som mu už nevolal," napísal Baškov, "i keď som čakal, že niečo napíše na Facebooku. Už sa však neozval a 13. (apríla) som sa z médií dozvedel, že Maksima našli pod jeho balkónom a previezli ho na oddelenie ARO", dodal Baškov. Borodin sa v rámci svojej novinárskej práce venoval organizovanému zločinu a korupcii. V posledných týždňoch sa podrobne venoval úmrtiam ruských žoldnierov pôsobiacich v Sýrii a zverejnil mená viacerých bojovníkov z mesta Asbest, ktorí v Sýrii padli.

Novinár (†32) zomrel za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Max Borodin)

Ruskí žoldnieri v Sýrii

Začiatkom februára podnikla skupina ruských žoldnierov vyzbrojených ťažkou technikou útok na územie ovládané sýrskymi vzbúrencami, ktorých podporujú Spojené štáty a ich spojenci. Američanmi vedená koalícia odpovedala náletmi, pri ktorých údajne zahynulo niekoľko desiatok ruských bojovníkov.

Podľa niektorých medializovaných správ si incident vyžiadal životy až 200 Rusov, čo však oficiálne miesta v Moskve nikdy nepotvrdili. Rusko je jedným z najdôležitejších spojencov režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, proti ktorému bojuje viacero skupín vzbúrencov podporovaných Washingtonom. 

Viac o téme: SamovraždaNovinárRuskoMaksim Borodin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu