Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nemecký minister chce deeskaláciu vzťahov s Ruskom: Výzva EÚ, chce jednotný postup

Michel Barnier a Michael Roth
Michel Barnier a Michael Roth (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BERLÍN - Nemecký štátny minister pre Európu Michael Roth vyzval v pondelok na spoločný front Európskej únie voči Rusku s cieľom znížiť napätie. V článku v denníku Die Welt varoval, že "protiruské odozvy" sú rovnako nebezpečné ako naivita ohľadom "nacionalistického" kurzu Ruska.

Jeho vyjadrenia prišli v čase signálov, že za vlády kancelárky Angely Merkelovej a ministra zahraničných vecí Heika Maasa zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) sa postoj Nemecka k Rusku pritvrdzuje. Obzvlášť od chemického útoku na dvojitého agenta Sergeja Skripaľa v Británii, z ktorého je obviňované Rusko. Rothove výroky podľa agentúry Reuters očividne odrážajú proruskejšie postoje členov SPD. Uviedol, že európske sankcie voči Rusku treba zachovať, ale cieľom je priviesť Rusko k rokovaciemu stolu.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyjadril v nedeľu znepokojenie nad zhoršujúcim sa vzťahom Ruska a Západu po prípade agenta Skripaľa a vyzval na obnovenie diplomatických snáh s cieľom napraviť narušené vzťahy. "Úplne bez ohľadu na (ruského prezidenta Vladimira) Putina, nesmieme vyhlasovať celé Rusko - krajinu, jeho ľud - za nepriateľov," uviedol pre noviny Bild am Sonntag.

Otrávenie Skripaľa bolo znepokojujúce, "avšak z urýchľovania odcudzenia medzi Ruskom a Západom, ktoré má dôsledky ďaleko za túto kauzu, by sme mali mať rovnaké starosti," povedal nemecký prezident.

Poznamenal, že neexistuje prakticky žiadna dôvera medzi oboma stranami a úloha čeliť narastajúcemu odcudzeniu je "ozajstnou výzvou pre zodpovednú politiku". Ľudia by nemali byť "ovládaní apokalyptickou náladou vo vzťahu s ťažkým susedom," uviedol bývalý nemecký minister zahraničných vecí.

Viac o téme: Michael Roth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu